Żywy Skansen Piekarstwa Podgórzynie

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Podczas ostatniego pobytu w Karkonoszach odwiedziliśmy Żywy Skansen Piekarstwa w Podgórzynie. Jest to kolejne miejsce, do którego łatwiej trafić z polecenia niż z reklamy. My tradycyjnie dowiedzieliśmy się o nim przez przypadek, ale co ciekawe – naprawdę wiele osób z okolic nie ma pojęcia o jego istnieniu.

Skansen mieści się w jednej z bocznych ulic Podgórzyna (ul. Żołnierska 6), w charakterystycznym, pomarańczowym budynku. Niestety czynny jest tylko w środy i niedziele od godziny 14 do 20. I tutaj od razu Was uprzedzę – jeżeli chcecie spróbować tych fenomenalnych wypieków, musicie zjawić się przed otwarciem – my przyjechaliśmy ok. 13:30 i nie byliśmy pierwsi w kolejce 🙂 Jak powiedział sam właściciel, często około 15 nie mają już co sprzedawać, sam byłem świadkiem jak ludzie przede mną kupili kilkanaście bochenków! 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Zdecydowanie najbardziej do gustu przypadł mi chleb z cynamonem i suszonymi owocami – w połączeniu z wczesnojesienną aurą wpasował się idealnie. Śliwkowy, wieloziarnisty, klasyczny żytni… ahhh każdy był naprawdę pyszny, ale  wszystko przebiły gorące, kruche ciasteczka z różą w środku. Dzięki zaleceniom Pana z kolejki kupiłem więcej niż planowałem – i całe szczęście, bo wstyd się przyznać ale wszystkie zjedliśmy od razu! <3  Naprawdę i bez cienia przesady – to były najlepsze ciastka jakie w życiu jadłem! 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Skansen to prawdziwa, lokalna perełka, w której wszystkie wypieki tworzone są wg. tradycyjnych, kilkusetletnich receptur. W środku będziecie mogli obejrzeć również autentyczne, epokowe piece opalane drewnem i inne, piekarnicze sprzęty. Podobno można również wziąć udział w całym przedsięwzięciu i upiec własny chleb/bułki, ale myślę, że lepiej umówić się dużo wcześniej – mimo słabej reklamy właściciele mają naprawdę pełne ręce roboty! 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Będąc w okolicy po prostu musicie tutaj zajrzeć, zapewniam Was, że takiego chleba jeszcze nie jedliście! 🙂 Jeżeli macie jeszcze chwilę to poniżej wrzucam filmik, który znalazłem na stronie skansenu – sami zobaczcie 🙂 

 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Najprostszy sposób na absolutnie fantastyczny chłodnik!

Najprostszy sposób na absolutnie fantastyczny chłodnik!

Dzisiejszy przepis jest najprawdopodobniej najprostszym sposobem na zrobienie absolutnie fantastycznego chłodnika!

Kameralna kaplica św. Anny i szczęśliwa woda z Dobrego Źródła!

Kameralna kaplica św. Anny i szczęśliwa woda z Dobrego Źródła!

Zobacz kapliczkę z XVIII wieku, spróbuj wody z Dobrego Źródła, a na koniec zjedz pampuchy z jagodami w miejscowej gospodzie!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *