Ziemniaczane gofry? Pyszne i prawie bez tłuszczu!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Jedyną rzeczą, których nie lubię w plackach ziemniaczanych to zapach, który powstaje podczas ich smażenia… W końcu postanowiliśmy przetestować przepis od mojej mamy – na równie smaczne placki, ale przygotowane w gofrownicy! Pomysł wydał mi się dość odjechany, ale takie często bywają najlepsze – tym razem również tak było 🙂

Gofry ziemniaczane smakują jak oryginał, a do tego chrupią jak trzeba! Moim zdaniem absolutnie nic im nie brakuje w zestawieniu z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi – a to wszystko bez uporczywego zapachu oleju, który przenika ubrania i całe mieszkanie. Spróbujcie sami! 🙂 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Ziemniaczane gofry? Pyszne i prawie bez tłuszczu!

Oryginalnie smaczne i idealnie chrupiące placki ziemniaczane z gofrownicy! Prosty, bezglutenowy przepis 🙂
Posiłek Obiad, Śniadanie

Składniki
  

  • 700 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 70 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (biała)
  • 70 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina tłuszczu do przesmarowania gofrownicy

Jak przygotować?
 

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach i odstawić na kilka minut na bok.
  • Do ziemniaków dodać jajka, obie mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  • Płytki gofrownicy przetrzeć tłuszczem, rozgrzać ją do właściwej temperatury.
  • Gofry piec partiami, aż do porządnego zarumienienia 🙂



Gotowe! Doskonale smakują podane z naszym ulubionym masełkiem i sałatką, bądź na słodko, np  z pieczonymi gruszkami czy też ostatnim hitem – musem gruszkowym 🙂 Smacznego!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Ziemniaczane gofry? Pyszne i prawie bez tłuszczu!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating