Ziemniaczane gofry? Pyszne i prawie bez tłuszczu!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Jedyną rzeczą, których nie lubię w plackach ziemniaczanych to zapach, który powstaje podczas ich smażenia… W końcu postanowiliśmy przetestować przepis od mojej mamy – na równie smaczne placki, ale przygotowane w gofrownicy! Pomysł wydał mi się dość odjechany, ale takie często bywają najlepsze – tym razem również tak było 🙂

Gofry ziemniaczane smakują jak oryginał, a do tego chrupią jak trzeba! Moim zdaniem absolutnie nic im nie brakuje w zestawieniu z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi – a to wszystko bez uporczywego zapachu oleju, który przenika ubrania i całe mieszkanie. Spróbujcie sami! 🙂 

 

Składniki:

 

– ok. 700g ziemniaków

– 2 jajka

– 70g mąki gryczanej niepalonej

– 70g mąki ryżowej

– łyżeczka soli

– odrobina tłuszczu do przesmarowania gofrownicy

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach i odstawić na kilka minut na bok.

  2. Do ziemniaków dodać jajka, obie mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

  3. Płytki gofrownicy przetrzeć tłuszczem, rozgrzać ją do właściwej temperatury.

  4. Gofry piec partiami, aż do porządnego zarumienienia 🙂

 

Gotowe! Doskonale smakują podane z naszym ulubionym masełkiem i sałatką, bądź na słodko, np  z pieczonymi gruszkami czy też ostatnim hitem – musem gruszkowym 🙂 Smacznego!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



2 wspomnień o “Ziemniaczane gofry? Pyszne i prawie bez tłuszczu!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *