Zdrowe zamienniki popularnych produktów

Na podstawie własnego doświadczenia oraz zdobytej z czasem wiedzy, przygotowałem dla Was prostą listę zamienników jajek, mleka i cukru. Niektórzy z Was m.in. ze względu na nietolerancje pokarmowe muszą (przynajmniej okresowo) wykluczyć niektóre z nich z codziennego  jedzenia – mam nadzieję, że ten wpis ułatwi Wam wybór odpowiedniej alternatywy 🙂

 

Czym zastąpić jajka?

Jeżeli z jakiegoś powodu chcecie przestać spożywać jajka lub zmniejszyć ich ilość w swoim codziennym jedzeniu, poniżej znajdziecie moje propozycje zamienników, które z powodzeniem wykorzystacie przy pieczeniu i gotowaniu. Pamiętajcie, że przy wyborze którejś z alternatyw trzeba myśleć o roli, jaką spełnia jajko w naszym przepisie, a także o finalnym efekcie smakowym naszej potrawy/wypieku – im lepiej dopasujemy zamiennik, tym bliżej będziemy oryginału.

 

1 jajko = 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy (wiąże/skleja)

1 jajko = 1 łyżka zmielonych ziarenek chia + 2-3 łyżki wody (uelastycznia/zagęszcza)

1 jajko = 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2-3 łyżki gorącej wody (uelastycznia/zagęszcza)

1 jajko = 1 zblendowany lub rozgnieciony banan (wiąże, szczególnie przydatne do słodkich dań)

1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki + 2-3 łyżki wody (wiąże/zagęszcza)

Jajecznica = tofucznica, czyli wegańska wariacja na temat jajek

 

Jako zamiennik jajka możecie użyć gotowy substytut kupiony w sklepie ze zdrową żywnością, jednak najczęściej w jego składzie i tak znajdziecie skrobię ziemniaczaną/mąkę z tapioki + dodatki.

 

Czym zastąpić mleko?

W sklepie znajdziecie wiele rodzajów mleka roślinnego, najpopularniejsze są ryżowe, migdałowe, sojowe,  owsiane i kokosowe – jedne bardziej pasują do kawy, inne do gotowania czy jako dodatek do deserów. Praktycznie każdy napój tego typu, stosunkowo niedużym nakładem pracy, jesteście w stanie przygotować w domu. Jest to najlepsze rozwiązanie – nie dość, że będziecie mieli w 100% naturalne mleko bez chemicznych dodatków, to jeszcze możecie je dopasować do swoich ulubionych smaków.
Napoje, które przygotowuję najczęściej znajdziecie tutaj:  Mleko roślinne

Jedynym mlekiem jakie kupuję w sklepie jest mleko kokosowe (nie mylić z napojem), zawiera ono 85% ekstraktu kokosowego i wodę – takim składem należy się kierować przy zakupie. Na sklepowej półce, w tej samej  lub nieznacznie niższej cenie (13-14zł za 1l) znajdziecie podobny produkt, który ma np. 50/60% ekstraktu kokosowego, a często również stabilizator
i emulgator – zdecydowanie warto zwracać uwagę na etykiety -> #1 Mleko kokosowe i wstęp do czytania etykiet

Czym zastąpić cukier?

Najbardziej zbliżonym smakowo do normalnego cukru, a jednocześnie najczęściej używanym przeze mnie słodzikiem jest ksylitol fiński („cukier” brzozowy). Jest tak samo biały, ma podobne kryształki, delikatnie słodszy od cukru i identyczny smakowo (jedyną różnicę wyczujecie wysypując go bezpośrednio na język, wtedy jest „chłodny”/mentolowy). Nie powoduje skoków cukru i insuliny we krwi, ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest przyjazny dla osób cierpiących na cukrzycę.

Zdrowszym i bardziej wartościowym od zwykłego, rafinowanego cukru źródłem słodkości będą również:

– rodzynki, daktyle, dojrzałe banany

– prawdziwy miód

– syrop klonowy

– syrop daktylowy

Warto jednak pamiętać, że należy ich używać w rozsądnych ilościach – przy nadmiernym spożyciu one również będą wpływać na skoki cukru i insuliny we krwi, a także nieść ze sobą negatywne skutki dla naszego organizmu.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *