Zapiekane gruszki – deser idealny

 

 

Zapiekane gruszki to bezapelacyjnie najprostszy przepis na świecie, którym zachwyca się każdy!

 

Składniki na 2 porcje:

– 2 gruszki
– serek kozi lub mascarpone
– cynamon do posypania
– migdały lub orzechy włoskie na wierzch
– odrobina soli himalajskiej

 

Przygotowanie:

  1. Umyć i następnie przekroić gruszki na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne*
  2. Wypełnić owoce serkiem, włożyć w serek orzechy, posypać całość cynamonem i delikatnie oprószyć solą.
  3. Piec w naczyniu żaroodpornym/tortownicy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut – gruszki powinny delikatnie zmięknąć.

*Jeżeli skórka jest bardzo twarda, można ją obrać przed przekrojeniem owoców.

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



3 wspomnień o “Zapiekane gruszki – deser idealny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *