Zakwas buraczany – wzmocnij swój organizm

 

O zaletach spożywania buraków można pisać bez końca, a zakwas buraczany zasługuje na szczególną uwagę. Ma on zbawienny wpływ na organizm człowieka, wzmacnia odporność, a także dzielnie wspiera naszą florę bakteryjną jelit.  Zakwas gości w moim domu praktycznie codziennie, najczęściej przygotowuje jego klasyczną wersję  – jest prawie bezobsługowa, musimy tylko cierpliwie poczekać 🙂

 

Składniki:

– ok. 2-2,5kg buraków
– główka czosnku
– przegotowana i ostudzona woda
– 1 łyżka soli himalajskiej na 1l wody (lub mniej)

 

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyć i wyparzyć pojemnik, w którym będziemy przygotowywać nasz zakwas – duży słoik/kamionkę – gorąco polecam duży słój do lemoniady z kranikiem na dole, u mnie sprawdza się idealnie.
2. Buraki cienko obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić – im większe kawałki tym trudniej będzie burakowi wypłynąć na powierzchnię, ja najczęściej przekrajam na pół.
3. Ciasno i naprzemiennie ułożyć buraki i czosnek w naczyniu, całość zalać ostudzoną wodą wymieszaną z solą i odstawić na ok. 6-7dni.
UWAGA –  wierzch naczynia powinien być przykryty pokrywką lub bawełnianą tkaniną.
Buraki oraz czosnek należy poukładać ciasno, tak, żeby całkowicie znalazły się pod wodą –  nic nie może pływać na powierzchni – inaczej zakwas spleśnieje. 

 

Gdy zakwas jest już gotowy należy przelać go do szczelnych słoików i przechowywać w chłodnym miejscu (wtedy ustaje proces fermentacji). Idealnie nadaje się do tradycyjnego, domowego barszczu, a także jako codzienny, wzmacniający napój.

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *