Go Back
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Niezawodne ciasto drożdżowe mojej babci - pyszne!

Przepis na niezawodny, absolutnie fantastyczny placek drożdżowy z kruszonką, który jest w mojej rodzinie od zawsze :) Tego po prostu trzeba spróbować!
Czas przygotowania 35 minut
Pieczenie 40 minut
Posiłek Deser
Porcje 1 blacha

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży - temperatura pokojowa
  • 250 g mleka - temperatura pokojowa 
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła (1/3 kostki) - roztopione, ale nie gorące.
  • 500 g mąki pszennej, ja używam typ 550 + trochę do obtoczenia owoców
  • 1 całe jajo - temperatura pokojowa
  • 2 żółtka - temperatura pokojowa
  • *opcjonalnie solidna garść rodzynek, warto je wcześniej namoczyć w rumie, chociaż nie jest to konieczne

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g masła (2/3 kostki lub trochę więcej). Masło musi być zimne.
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g mąki pszennej, ja używam typ 550

Jak przygotować?
 

  • W delikatnie podgrzanym mleku (ok 40 stopni) rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę, rodzynki, jajko i żółtka. Dokładnie i cierpliwie wyrabiać ciasto (jak zacznie odchodzić od ręki to zaczyna być okej), na koniec dodać masło i zagnieść ciasto ponownie do pełnego połączenia składników. Ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na ok 10 minut do wstępnego wyrośnięcia.
  • Kruszonka - wszystkie składniki dodać do osobnej miski i zagnieść, aż do pełnego połączenia składników. Uformować kulkę i odłożyć na chwilę na bok.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć tam ciasto i równomiernie rozprowadzić. Owoce obtoczyć w mące (koniecznie) i poukładać na cieście.
  • Przygotowaną wcześniej kruszonkę pokruszyć równomiernie na całą powierzchnię ciasta.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni - do tzw. "suchego patyczka". Gotowe :))