Go Back
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Gofry dyniowe - korzystaj z sezonu!

Przepis na rewelacyjne gofry dyniowe - nie tylko na halloween!
Czas przygotowania 30 minut
Pieczenie 30 minut
Posiłek Kolacja, Obiad, Śniadanie
Porcje 10 gofrów

Składniki
  

  • 750 g (przed oczyszczeniem ok. 1kg). Ze względu na intensywny, pomarańczowy kolor i słodki smak wybrałem Muscat de Provence. Możecie użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. 
  • 2 jajka (prosto z lodówki) + szczypta soli
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki ryżowej
  • 125 g mąki owsianej
  • 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 80 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 3 łyżki oleju kokosowego 

Jak przygotować?
 

  • Dynię oczyścić ze środka, pokroić na księżyce i obrać ze skórki. Następnie pokroić ją na małe kawałki.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzać olej, podsmażać na nim kawałki dyni, aż do zmięknięcia.
  • Do miski wsypać wszystkie mąki.
  • Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka włożyć do czystej miski, dodać naturalny aromat waniliowy, cynamon i ksylitol - składniki dokładnie wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
  • Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piankę.
  • Rozmiękczoną dynię przestudzić, zblendować i przełożyć ją do miski z mąkami. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Dodać zawartość miski z żółtkami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać całość i odstawić na ok. 3-4 minuty. Spróbuj przygotowane ciasto - tutaj można wprowadzać ostatnie poprawki. Jeżeli z jakiejś nieznanej przyczyny ciasto wyszło zbyt gęste, możesz dodać trochę mleka kokosowego. Wszystko ok? Czas przejść do smażenia :)
  • Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy (najlepiej powyżej 1000W), aż do zarumienienia :) Gotowe!

Dodatkowe uwagi

Jeżeli nie zamierzacie ich jeść od razu warto studzić je pionowo (oparte o coś jednym z boków) lub na kratce z piekarnika. Na talerzu/desce/blacie nie mogą swobodnie odparować - wtedy się "rozmoczą" lub będą gumowe.