Go Back

Paella z krewetkami - witajcie w Barcelonie!

Paella to narodowa potrawa której musicie spróbować będąc w Hiszpanii! Często serwowana jest na specjalne okazje lub rodzinny obiad :)
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Posiłek Obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 300 g ryżu -> hiszpańska odmiana Bomba, Calasparra lub opcjonalnie ryż do risotto - Arborio.
  • 400 g krewetek - możecie wykorzystać te w pancerzach i z głową - będzie bardziej ozdobnie :) Spójrzcie na zdjęcia na końcu wpisu! 
  • 1 l prawdziwego, domowego bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub mała garść świeżej kolendry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej *czubata
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej *czubata
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Rozmrozić krewetki. Papryki pokroić w kostkę, pora w krótkie paski,  drobno posiekać czosnek i cebulę.
  • Szafran wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (do 1/3 szklanki) i odstawić na bok.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek. Mieszać, aż do zeszklenia. Następnie wsypać pokrojoną paprykę i pora, podsmażać kolejne 2 minuty. 
  • Dodać wino, paprykę słodką i wędzoną oraz koncentrat pomidorowy. Gotować, aż do delikatnego zredukowania sosu.  
  • Po 3-4 minutach dodać ryż, całość dokładnie wymieszać. Zredukować moc kuchenki, dodać szafran i stopniowo wlewać bulion - od tego momentu CAŁKOWICIE przestać mieszać. Gotować przez 6-8 minut.
  •  Dodać krewetki, przykryć danie pokrywką i kontynuować przez kolejne 6-8 minut. Na koniec doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem - wedle uznania :) 
  • Gdy danie będzie gotowe - całość posypać świeżo posiekaną kolendrą/pietruszką i przyozdobić kawałkami cytryny lub limonki. Gotowe :) 

Dodatkowe uwagi

Uważajcie na temperaturę - jeżeli będzie zbyt wysoka paella spali się od spodu.