Go Back

Risotto z warzywami i kozim serem

Przygotowałem dla Was flagowe danie północnych Włoch, które występuje w niezliczenie wielu wersjach :)
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Posiłek Obiad
Porcje 4 mniejsze porcje

Składniki
  

  • 300 g ryżu arborio *lub innego do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 125 g serka koziego (całe opakowanie serka z Lidla)
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 12 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g masła

Jak przygotować?
 

  • Drobno posiekać cebulę i czosnek,  cukinię pokroić w ćwiartki, marchewkę na połówki, pieczarki na plastry.
  • W garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek. Mieszać, aż do zeszklenia.
  • Po 3-4 minutach dodać ryż i dokładnie wymieszać (każde ziarenko powinno pokryć się małą warstewką tłuszczu, zrobi się prawie przezroczyste), podsmażać przez 1-2 minuty - ryż nie może się przypalić. 
  • Dodać kieliszek białego wina. Gdy wino w większości odparuje dodać marchewkę, pokrojone pieczarki, cukinię i kontynuować podsmażanie.
  • STOPNIOWO dodać gorącego bulionu - kolejną porcję dodać dopiero gdy pierwsza porcja kończy się wchłaniać.Nie mieszajcie cały czas! -  ciągle i zbyt intensywnie mieszając przygotujecie kleik a nie risotto ;)  Najlepiej nie odchodźcie od kuchenki przez cały proces przygotowania tego dania, doglądajcie go i co chwila delikatnie mieszajcie.
  • Pod koniec gotowania ryż powinien być al dente w środku (ale nie za twardy). Całość zestawić na wyłączony palnik obok. 
  • Dodać sól i grubo zmielony pieprz, masło, opakowanie sera koziego, -  gdy zaczną się rozpuszczać bardzo delikatnie wymieszać całe danie - tak żeby równomiernie rozprowadzić ser i masło po risotto. Nie zapomnijcie spróbować czy wszystkiego jest wystarczająca ilość :)  
  • Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty -> Gotowe!