Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Z okazji zeszłotygodniowych imienin Kingi postanowiłem wykombinować coś nowego, takiego w sam raz na lato 🙂  Zainspirowałem się zeszłoroczną tartą, a jako warunek postawiłem sobie lekkość i z racji obecnych temperatur – bez pieczenia 🙂 Wyszło naprawdę pycha, ciacho zniknęło ze stołu w mgnienu oka! <3

Wskazówki co do wyboru i przygotowania kokosowo-śmietanowej masy znajdziecie tutaj.



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Prosta, wegańska tarta na przepysznym, orzechowym spodzie – bez pieczenia! Ciacho rozeszło się w mgnieniu oka, spróbujcie koniecznie! 🙂
Czas przygotowania 1 godzina
Posiłek Deser

Składniki
  

  • 200 g daktyli – miękkie, wilgotne, a nie te wysuszone na wiór. Do kupienia m. in. w Rossmanie/Kuchniach Świata
  • 70 g suszonych śliwek
  • 310 g orzechów – ja pomieszałem nerkowce, włoskie, laskowe i migdały
  • 40 g mąki kokosowej
  • 4 puszki mleka kokosowego (np. Lidl) – mleko musi mieć stałą konsystencję, najlepiej chociaż dzień wcześniej wstawić je do lodówki. 
  • 40 g domowego “cukru” waniliowego (ksylitol) lub ksylitol + naturalny koncentrat z lasek wanilii (nie przesadźcie z ilością). 
  • 150 g borówek
  • 150 g czerwonej porzeczki

Jak przygotować?
 

  • Orzechy uprażyć na patelni (na małym ogniu), następnie włożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmielić je na "mąkę" (krótki czas, bo wyjdzie Wam masło orzechowe).
  • Dokładnie zblendować śliwki i daktyle. Po uzyskaniu jednoltej masy dodać orzechy oraz mąkę kokosową (stopniowo, żeby nie było za suche :)).
  • Foremkę do tarty lub tortownicę wykleić powstałą masą.
  • Mleko kokosowe przełożyć do dużej miski, dodać domowy "cukier" waniliowy i miksować, aż do efektu kremowej, gładkiej "bitej śmietany".
  • Foremkę z orzechowo-daktylową masą wypełnić kokosową bitą śmietaną, następnie wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Ciasto włożyć do lodówki i porządnie schłodzić! 🙂 Po ponownym "usztywnieniu" masy kokosowej ciacho jest gotowe, smacznego! 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



3 wspomnień o “Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating