Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Z okazji zeszłotygodniowych imienin Kingi postanowiłem wykombinować coś nowego, takiego w sam raz na lato 🙂  Zainspirowałem się zeszłoroczną tartą, a jako warunek postawiłem sobie lekkość i z racji obecnych temperatur – bez pieczenia 🙂 Wyszło naprawdę pycha, ciacho zniknęło ze stołu w mgnienu oka! <3

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki:

 

 

– 200g daktyli – miękkie, wilgotne, a nie te wysuszone na wiór. Do kupienia m. in. w Rossmanie/Kuchniach Świata

– 70g suszonych śliwek

– 310g orzechów – ja pomieszałem nerkowce, włoskie, laskowe i migdały

– 30-40g mąki kokosowej

– 3 lub 4 puszki mleka kokosowego (np. Lidl) – mleko musi mieć stałą konsystencję, najlepiej chociaż dzień wcześniej wstawić je do lodówki. Więcej wskazówek znajdziecie tutaj.

– 30-40g domowego “cukru” waniliowego (ksylitol) lub ksylitol + naturalny koncentrat z lasek wanilii (nie przesadźcie z ilością). 

– 150g borówek i 150g czerwonej porzeczki

 

Przygotowanie:

 

  1. Orzechy uprażyć na patelni (na małym ogniu), następnie włożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmielić je na “mąkę” (krótki czas, bo wyjdzie Wam masło orzechowe).
  2. Dokładnie zblendować śliwki i daktyle. Po uzyskaniu jednoltej masy dodać orzechy oraz mąkę kokosową (stopniowo, żeby nie było za suche :)).
  3. Foremkę do tarty lub tortownicę wykleić powstałą masą.
  4. Mleko kokosowe przełożyć do dużej miski, dodać domowy “cukier” waniliowy i miksować, aż do efektu kremowej, gładkiej “bitej śmietany”.
  5. Foremkę z orzechowo-daktylową masą wypełnić kokosową bitą śmietaną, następnie wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Ciasto włożyć do lodówki i porządnie schłodzić! 🙂 Po ponownym “usztywnieniu” masy kokosowej ciacho jest gotowe, smacznego! 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



3 wspomnień o “Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *