Warzywne curry z ziemniakami

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

W przerwie od zmagań z naszym wehikułem czasu przygotowałem dla Was bardzo proste, warzywne curry. Upichcenie tego cuda zajęło mi niecałe 30 minut – rewelacyjny obiad dla osób żyjących w wiecznym niedoczasie 🙂  Na końcu, przedpremierowo wrzucam przyprawy, o których wspominałem już na instagramie i facebooku – bez chemii i zbędnych dodatków, jak dla mnie rewelacja! 🙂 

 

Składniki na 2 porcje:

 

– 500g małych ziemniaków

– 1 opakowanie 150g tofu  

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżka sosu rybnego* (w wersji wegańskiej należy pominąć)

– 1 opakowanie przyprawy “Czerwone Curry” firmy Knorr lub czubata łyżka gotowej pasty do czerwonego curry

– pół papryki czerwonej

– pół papryki żółtej

– 3 ząbki czosnku

– garść świeżej, posiekanej kolendry

– 200ml mleka kokosowego

– sól i pieprz do smaku

– opcjonalnie woda  – jeżeli będzie zbyt gęste. 

 

Przygotowanie:

 

1.Ugotować ziemniaki i odstawić do ostygnięcia (nie mogą być rozgotowane)

2.Czosnek posiekać na drobne kawałki, paprykę pokroić w słupki, tofu w kostkę

3. Rozgrzać olej na patelni, następnie wsypać przyprawę curry i podsmażać przez 30-40 sekund.

4. Dodać cebulę i podsmażać kolejne 30-40 sekund. Następnie w podanej kolejności i z zachowaniem 30-40 sekund podsmażania każdego ze składników dodać: czosnek, tofu, ziemniaki i paprykę. Gdy wszystkie składniki znajdą się na patelni podsmażać ok. 1,5 minuty.

5. Dodać mleko kokosowe, sos rybny* oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Podduszać przez 4-5 minut. Gotowe danie posypać posiekaną kolendrą – smacznego! 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *