Ultra proste placki z cukini :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiaj na naszym stole zagościły pyszne i baaardzo proste w przygotowaniu placuszki cukiniowo-kolendrowe. W połączeniu z miętowym sosem rozeszły się w błyskawicznym tempie, nie zdążyły nawet minimalnie przestygnąć 😀

 

 

Składniki na 2 porcje:

 

– 500g cukini

– mały pęczek świeżej kolendry

– około 20 listków mięty

– 1 ząbek czosnku

– 4 jajka

– 100g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (biała)

– 2-3 łyżki oliwy z oliwek

– czubata łyżka majonezu

– małe opakowanie jogurtu kokosowego z Lidla – 160g

– sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie placków:

 

1. Cukinię zetrzeć na tarce na “małym oczku”. Następnie całość przełożyć na środek bawełnianej (kuchennej) ścierki, pociągnąć za narożniki do góry. Trzymając nieruchomo narożniki zakręcić dolną część ścierki tak, aby całkowicie wycisnąć sok z cukini. 

2. Drobno posiekać kolendrę. 

3. Wyciśniętą cukinię przełożyć do miski,  wbić 4 jajka, dodać posiekaną kolendrę, mąkę, sól i pieprz.  Dokładnie wymieszać

4. Na patelni rozgrzać oliwę – placki smażyć na małym ogniu, aż do delikatnego zarumienienia z obu stron. Gotowe placuszki warto podać z sosem, który znajdziecie poniżej – razem smakują rewelacyjnie! 🙂

 

Przygotowanie sosu:

 

1. W małej miseczce połączyć majonez z jogurtem kokosowym.

2. Drobno posiekać miętę i czosnek – dodać je do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól do smaku – odstawić na 15 minut, żeby się chociaż trochę “przegryzło” 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *