Tradycyjne, migdałowe ciasto z Majorki – Gató d’ametlla

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

W końcu nadarzyła się okazja, żeby zrobić ciasto, o którym wspominałem zaraz po naszym powrocie z Majorki –  10 rzeczy, których musicie spróbować na Majorce! 🙂 Z racji, że wszystko musi być tematycznie dopasowane talerzyk też jest nie byle jaki – to ten zakupiony w Valldemossie 🙂 

Jest to jedno z najprostszych, bezglutenowych ciast jakie możecie upiec w domu – nie ma w sobie ani grama mąki! 🙂 W smaku mocno migdałowe z cytrusową nutą, lekko wilgotne i puszyste – rewelacja <3 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Tradycyjne, migdałowe ciasto z Majorki – Gató d’ametlla

Jest to jedno z najprostszych, bezglutenowych ciast jakie możecie upiec w domu – nie ma w sobie ani grama mąki! 🙂
Czas przygotowania 15 minut
Pieczenie 45 minut
Posiłek Deser
Porcje 1 okrągła blacha

Składniki
  

  • 8 średniej wielkości jajek 
  • 300 g zmielonych migdałów (jeżeli sami będziecie mielić to warto je wcześniej podprażyć)
  • 200 g ksylitolu + trochę na „cukier” puder. *lub normalnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • świeżo otarta skórka z 2 średniej wielkości pomarańczy
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • *opcjonalnie odrobina tłuszczu – olej kokosowy/masło

Jak przygotować?
 

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Do pojemnika z żółtkami dodać cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodać skórkę pomarańczową i cytrynową oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować.
  • Do powstałej masy dodać zmielone migdały i ponownie wymieszać i odstawić na bok.
  • Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Do gotowej pianki DELIKATNIE mieszając, stopniowo dodawać masę migdałową.
  • Tortownica o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarować tłuszczem. Opcjonalnie całość można wyłożyć papierem do pieczenia, ale moim zdaniem 1 rozwiązanie jest lepsze : )
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 7-8 minut (wszystko zależy od piekarnika), następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i kontynuować pieczenie aż do „suchej wykałaczki” (ok. 35 minut).
  • Wyłączyć piekarnik i zostawić na „uchylonych drzwiczkach” aż do przestygnięcia.
  • Odłożoną część ksylitolu zetrzeć na pył a’la cukier puder i posypać nim wierzch naszego przestudzonego ciasta. Gotowe 🙂 

Dodatkowe uwagi

Warto sprawdzać stan „wykałaczki” – pozwoli to wyłączyć piekarnik w odpowiednim momencie. Jeżeli zrobicie to zbyt późno ciasto będzie zbyt suche i mniej smaczne.
 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



1 wspomnienie o “Tradycyjne, migdałowe ciasto z Majorki – Gató d’ametlla”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating