Tradycyjne, migdałowe ciasto z Majorki – Gató d’ametlla

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

W końcu nadarzyła się okazja, żeby zrobić ciasto, o którym wspominałem zaraz po naszym powrocie z Majorki –  10 rzeczy, których musicie spróbować na Majorce! 🙂 Z racji, że wszystko musi być tematycznie dopasowane talerzyk też jest nie byle jaki – to ten zakupiony w Valldemossie 🙂 

Jest to jedno z najprostszych, bezglutenowych ciast jakie możecie upiec w domu – nie ma w sobie ani grama mąki! 🙂 W smaku mocno migdałowe z cytrusową nutą, lekko wilgotne i puszyste – rewelacja <3 

 

 

Składniki:

 

– 8 średniej wielkości jajek 

– 300g zmielonych migdałów (jeżeli sami będziecie mielić to warto je wcześniej podprażyć)

– ok. 200g ksylitolu + trochę na „cukier” puder.

– 1 łyżeczka cynamonu

– świeżo otarta skórka z 2 średniej wielkości pomarańczy

– świeżo otarta skórka z 1 cytryny

– szczypta soli

*opcjonalnie odrobina tłuszczu – olej kokosowy/masło

 

 

Przygotowanie:

 

 

1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Do pojemnika z żółtkami dodać cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodać skórkę pomarańczową i cytrynową oraz cynamon. Całość dokładnie zmiksować.

3. Do powstałej masy dodać zmielone migdały i ponownie wymieszać i odstawić na bok.

4. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Do gotowej pianki DELIKATNIE mieszając, stopniowo dodawać masę migdałową.

5. Tortownica o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarować tłuszczem. Opcjonalnie całość można wyłożyć papierem do pieczenia, ale moim zdaniem 1 rozwiązanie jest lepsze : )

6.Piec w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 7-8 minut (wszystko zależy od piekarnika), następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i kontynuować pieczenie aż do „suchej wykałaczki” (ok. 35 minut).

 

Warto sprawdzać stan „wykałaczki” – pozwoli to wyłączyć piekarnik w odpowiednim momencie. Jeżeli zrobicie to zbyt późno ciasto będzie zbyt suche i mniej smaczne.

 

7. Wyłączyć piekarnik i zostawić na „uchylonych drzwiczkach” aż do przestygnięcia.

 8.Odłożoną część ksylitolu zetrzeć na pył a’la cukier puder i posypać nim wierzch naszego przestudzonego ciasta. Gotowe 🙂 

 

Smacznego! 🙂

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Tradycyjne, migdałowe ciasto z Majorki – Gató d’ametlla”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *