Tradycyjne bazyliowe pesto

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiaj jeden z najsłynniejszych przysmaków słonecznej Italii – pesto, które stanowi nieodłączny element tradycyjnej, włoskiej kuchni 🙂  Zdecydowanie najsmaczniejsze jest takie, które przygotujecie własnoręcznie w domu – kupne, nawet nie dorastają mu do pięt! Bez zbędnych dodatków, bez chemii – wykonane ze świeżych produktów, dokładnie takie jakie lubię najbardziej – rewelacja! <3 

 

Składniki na 4-5 porcji:

 

– naprawdę spory pęczek świeżej bazylii 

– 50g orzeszków piniowych lub nerkowców/migdałów

– 50g prawdziwego Parmigiano Reggiano – w kawałku 🙂

– 3 ząbki czosnku

– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 

– sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

Macie dwie opcje – siekaną (wszystkie składniki trzeba baaardzo dokładnie posiekać) i ucieraną w moździerzu. Tradycyjne pesto musi być przygotowane ręcznie, a nie za pomocą blendera i do tego Was właśnie namawiam 🙂

 

1. Na małym ogniu podprażyć orzechy lub migdały.

2. Drobno posiekać czosnek i liście bazylii. Jeżeli zamiast orzechów piniowych użyjesz większych je również warto posiekać. 

3. Do moździerza włożyć listki bazylii (można podzielić na dwie partie) i czosnek – całość rozetrzeć.

4. Dodać podprażone i posiekane orzeszki lub migdały, a także świeżo starty Parmigiano Reggiano – całość ponownie rozetrzeć.

5. Wlać oliwę z oliwek, opcjonalnie wsypać odrobinę soli i pieprzu. Pozostaje wszystko dokładnie wymieszać i gotowe 🙂

 

Poniżej zdjęcie pesto mniej więcej w połowie przygotowań 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *