Tradycyjne bazyliowe pesto

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Dzisiaj jeden z najsłynniejszych przysmaków słonecznej Italii – pesto, które stanowi nieodłączny element tradycyjnej, włoskiej kuchni 🙂  Zdecydowanie najsmaczniejsze jest takie, które przygotujecie własnoręcznie w domu – kupne, nawet nie dorastają mu do pięt! Bez zbędnych dodatków, bez chemii – wykonane ze świeżych produktów, dokładnie takie jakie lubię najbardziej – rewelacja! <3 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Tradycyjne bazyliowe pesto

Dzisiaj jeden z najsłynniejszych przysmaków słonecznej Italii – pesto, które stanowi nieodłączny element tradycyjnej, włoskiej kuchni 🙂  
Czas przygotowania 15 minut
Posiłek Dodatki
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 duży pęczek świeżej bazylii 
  • 50 g orzeszków piniowych lub nerkowców/migdałów
  • 50 g prawdziwego Parmigiano Reggiano – w kawałku 🙂
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Na małym ogniu delikatnie podprażyć orzechy lub migdały.
  • Drobno posiekać czosnek i liście bazylii. Jeżeli zamiast orzechów piniowych użyjesz większych je również warto posiekać. 
  • Do moździerza włożyć listki bazylii (można podzielić na dwie partie) i czosnek – całość rozetrzeć.
  • Dodać podprażone i posiekane orzeszki lub migdały, a także świeżo starty Parmigiano Reggiano – całość ponownie rozetrzeć.
     
  • Wlać oliwę z oliwek, opcjonalnie wsypać odrobinę soli i pieprzu. Pozostaje wszystko dokładnie wymieszać i gotowe 🙂

Dodatkowe uwagi

Macie dwie opcje – siekaną (wszystkie składniki trzeba baaardzo dokładnie posiekać) i ucieraną w moździerzu. Tradycyjne pesto musi być przygotowane ręcznie, a nie za pomocą blendera i do tego Was właśnie namawiam 🙂


Poniżej zdjęcie pesto mniej więcej w połowie przygotowań 🙂 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating