Tradycyjna hiszpańska tortilla de patatas – rewelacja! <3

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Dzisiaj kulinarnie nawiązuję do Naszej objazdówki po Andaluzji . Przedstawiam tradycyjny hiszpański przysmak – tortilla de patatas 🙂 To bardzo prosty w przygotowaniu omlet, który tak samo jak paella znany jest w całym kraju.

Do podstawowego przepisu, który dla Was przygotowałem możecie dodać swoje ulubione dodatki – świeże lub suszone pomidory, pietruszkę, szpinak itd 🙂 Tradycyjnie ziemniaki nie są gotowane (jak poniżej) tylko usmażone w plasterkach – ja wolałem delikatnie odchudzić omlet – moim zdaniem tej wersji absolutnie nic mu nie brakuje 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

 

– 4-5 średniej wielkości ziemniaków

– 6 jajek

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odstawić na bok do przestygnięcia. Nie mogą być zupełnie miękkie, ponieważ rozpadną się podczas krojenia i nie zrobicie z nich ładnych talarków 🙂
  2. Jajka wbić do miski i roztrzepać na jednolitą masę – warto dodać od razu pieprz i sól, ilość wedle uznania.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę (na złoto) oraz drobno posiekany czosnek – odstawić na chwilkę na bok.
  4. Wystudzone ziemniaki pokroić talarki i ułożyć na patelni z cebulką i czosnkiem. Patelnie postawić na płycie/gazie i kontynuować podsmażanie przez ok. 3-4 minuty (ziemniaki muszą się delikatnie zarumienić z obu stron).
  5. Wlać masę z miski na patelnię, delikatnie przemieszać całość drewnianą łyżką, tak żeby równomiernie rozprowadzić jajko (również po dnie patelni) i ziemniaki.
  6. Smażyć pod przykryciem na małym gazie/niskiej mocy płyty do momentu, aż omlet będzie prawie ścięty na wierzchu.
  7. Obracamy tortille – należy ją podważyć z każdej strony łopatką, tak, żeby mieć 100% pewność, że nie przywarła do dna patelni 🙂 Następnie zsuwamy omlet na talerz i za jego pomocą przewracamy go na drugą stronę.
  8. Kontynuujemy podsmażanie przez 1-2 minuty. Gotowe 😉

 

*Jeżeli chcecie pokroić tortille de patatas w ładne, równe trójkąty to warto poczekać, aż delikatnie przestygnie – gorąca lubi się rozpadać.

*Patelnia – dopasujcie porcję tak, żeby wypełniła ona również brzegi patelni – prawdziwa tortilla de patatas jes puszystym i dosyć wysokim omletem 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



1 wspomnienie o “Tradycyjna hiszpańska tortilla de patatas – rewelacja! <3”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *