Bajeczne tosty z Cordoby

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Wtorkowe tosty inspirowane bardzo klimatyczną knajpką (La Bicicleta) w Cordobie – prawdziwej perełce Andaluzji. Przepis jest banalnie prosty i o niebo smaczniejszy od tostów z szynką/serem sklejonych chemicznym, tostowym chlebem 🙂 

To przyjemne miejsce wraz z biegiem dnia zmieniało swoje menu – od rana klasyczne hiszpańskie śniadania i kawa,  podczas największych upałów królowały świeżo wyciskane soki i smoothie, a wieczorem, w klimatycznym półmroku można było spróbować najróżniejszych lokalnych smakołyków i hiszpańskiego wina 🙂  

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Moim wyborem był idealnie chrupiący, przeogromny tost z awokado i pachnącymi słońcem pomidorami. Niestety przez panujący półmrok zdjęcie nie oddaje ani rozmiaru, ani koloru – uwierzcie mi na słowo – był naprawdę imponujący:

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki:

 

– okrągły chleb – ja wybrałem żytni na zakwasie (jasny/szary w środku), oryginalnie było to zwykłe, białe pieczywo

– 1 duże awokado

– 1 prawdziwy pomidor (polecam tegoroczne, soczyste malinowe)

– oliwa do przesmarowania tostów

– sól i grubo zmielony pieprz do smaku

I moje ulubione dodatki: 

– kilka listków bazylii

– szczypta chilli

 

Przygotowanie:

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na włączonym termoobiegu. 
  2. Chleb przeciąć na pół i odkroić równą, dość grubą skibkę.
  3. Skibkę dokładnie posmarować cienką warstwą wyrazistej w smaku oliwy (przyda się pędzelek) i włożyć do piekarnika. 
  4. Awokado obrać ze skórki, pozbawić pestki i podusić widelcem lub zblendować na gładką masę.
  5. Pomidory pokroić w kostkę, bazyilę drobno posiekać.
  6. Chleb powinien być już gotowy i równomiernie zarumieniony – wyjmujemy go na deskę, nakładamy awokado, pomidora, posypujemy solą, posiekaną bazylią i chilli – gotowe 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *