Bajeczne tosty z Cordoby

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Wtorkowe tosty inspirowane bardzo klimatyczną knajpką (La Bicicleta) w Cordobie – prawdziwej perełce Andaluzji. Przepis jest banalnie prosty i o niebo smaczniejszy od tostów z szynką/serem sklejonych chemicznym, tostowym chlebem 🙂 

To przyjemne miejsce wraz z biegiem dnia zmieniało swoje menu – od rana klasyczne hiszpańskie śniadania i kawa,  podczas największych upałów królowały świeżo wyciskane soki i smoothie, a wieczorem, w klimatycznym półmroku można było spróbować najróżniejszych lokalnych smakołyków i hiszpańskiego wina 🙂  


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Moim wyborem był idealnie chrupiący, przeogromny tost z awokado i pachnącymi słońcem pomidorami. Niestety przez panujący półmrok zdjęcie nie oddaje ani rozmiaru, ani koloru – uwierzcie mi na słowo – był naprawdę imponujący:



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Bajeczne tosty z Cordoby

Wtorkowe tosty inspirowane bardzo klimatyczną knajpką (La Bicicleta) w Cordobie – prawdziwej perełce Andaluzji.
Czas przygotowania 25 minut
Posiłek Śniadanie

Składniki
  

  • okrągły chleb – ja wybrałem żytni na zakwasie (jasny/szary w środku), oryginalnie było to zwykłe, białe pieczywo
  • 1 duże awokado
  • 1 duży, prawdziwy pomidor (polecam tegoroczne, soczyste malinowe) 
  • oliwa do przesmarowania tostów
  • sól i grubo zmielony pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii
  • szczypta chilli

Jak przygotować?
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na włączonym termoobiegu. 
  • Chleb przeciąć na pół i odkroić równą, dość grubą skibkę.
  • Skibkę dokładnie posmarować cienką warstwą wyrazistej w smaku oliwy (przyda się pędzelek) i włożyć do piekarnika. 
  • Awokado obrać ze skórki, pozbawić pestki i podusić widelcem lub zblendować na gładką masę.
  • Pomidory pokroić w kostkę, bazyilę drobno posiekać.
  • Chleb powinien być już gotowy i równomiernie zarumieniony – wyjmujemy go na deskę, nakładamy awokado, pomidora, posypujemy solą, posiekaną bazylią i chilli – gotowe 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating