Tabbouleh – gwiazda libańskiej sceny kulinarnej

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Tabbouleh to banalnie prosta sałatka, którą znajdziecie w absolutnie każdej libańskiej restauracji. Pierwszy raz miałem okazję spróbować jej na warsztatach prowadzonych przez Kurta Scheller-a, a przypomniałem sobie o niej dokładnie wczoraj 🙂 

Podstawą tej sałatki jest pietruszka, która w oryginalny sposób łączy się z resztą składników, tworząc pyszną, spójną całość – świeża, lekka, idealna jako przystawka bądź dodatek do dań głównych. 

Legenda głosi, że ile gospodyń w Libanie tyle przepisów na ten przysmak – poniżej znajdziecie mój ulubiony, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje! 🙂 


Jak obrać owoc granatu


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Tabbouleh – gwiazda libańskiej sceny kulinarnej

Tabbouleh to banalnie prosta sałatka, którą znajdziecie w absolutnie każdej libańskiej restauracji.
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek Kolacja, Przystawka, Śniadanie
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 duży owoc granatu
  • 30 listków mięty (mały pęczek)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cytryna
  • 80 g pistacji (u mnie wymiennie z orzechami nerkowca)
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Wsypać kaszę  bulgur do miski i zalać 100ml delikatnie posolonego wrzątku, zostawić pod przykryciem na ok. 10 min.
     
  • Bardzo drobno posiekać pietruszkę, listki mięty i cebulę.  Podprażyć orzechy –  wszystko umieścić w misce z gotową (miękką) kaszą bulgur.
  • Obrać owoc granatu i dodać go do miski – tutaj przyda się mała ściąga:
  • W szklance wymieszać oliwę z sokiem z całej cytryny, polać sałatkę.
  • Dodać sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać – gotowe 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Tabbouleh – gwiazda libańskiej sceny kulinarnej”

  • Tabbouleh jadłam w kilku krajach arabskich, ale nigdy w takiej wersji. Ta wygląda na smakowitą, dlatego z pewnością wypróbuję przepis! Dziękuję za indpirację

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating