Tabbouleh – gwiazda libańskiej sceny kulinarnej

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Tabbouleh to banalnie prosta sałatka, którą znajdziecie w absolutnie każdej libańskiej restauracji. Pierwszy raz miałem okazję spróbować jej na warsztatach prowadzonych przez Kurta Scheller-a, a przypomniałem sobie o niej dokładnie wczoraj 🙂 

Podstawą tej sałatki jest pietruszka, która w oryginalny sposób łączy się z resztą składników, tworząc pyszną, spójną całość – świeża, lekka, idealna jako przystawka bądź dodatek do dań głównych. 

Legenda głosi, że ile gospodyń w Libanie tyle przepisów na ten przysmak – poniżej znajdziecie mój ulubiony, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje! 🙂 

 

 

Składniki na 3-4 porcje:

 

– 100g kaszy bulgur 

– 1 mała czerwona cebula 

– 1 duży pęczek pietruszki

– 1 duży owoc granatu

– 20-30 listków mięty (mały pęczek)

– 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

– 1 cytryna

– 80g pistacji (u mnie zastąpione orzechami nerkowca)

– sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

1. Wsypać kaszę  bulgur do miski i zalać 100ml delikatnie posolonego wrzątku, zostawić pod przykryciem na ok. 10 min.

2. Bardzo drobno posiekać pietruszkę, listki mięty i cebulę.  Podprażyć orzechy –  wszystko umieścić w misce z gotową (miękką) kaszą bulgur.

3. Obrać owoc granatu i dodać go do miski – tutaj przyda się mała ściąga:

Jak obrać owoc granatu

4. W szklance wymieszać oliwę z sokiem z całej cytryny, polać sałatkę.

5. Dodać sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać – gotowe 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *