Szakszuka – brzmi orientalnie prawda?



Szakszuka (Chakchouka) jest oryginalnym  daniem kuchni tunezyjskiej – kolejną wariacją na temat jajek. Przygotowałem dla Was klasyczną wersję tej potrawy – z pikantnym sosem pomidorowym, czosnkiem, cebulą, oregano i kminem rzymskim. Możecie ją podrasować na wiele sposobów, np dodając więcej chilli, ulubionych ziół czy świeżej, kolorowej papryki.

Dla mnie do pełni śniadaniowego szczęścia potrzeba jeszcze prawdziwego, chrupiącego chleba na zakwasie i filiżanki dobrego espresso 🙂


Szakszuka – brzmi orientalnie prawda?

Szakszuka (Chakchouka) jest oryginalnym  daniem kuchni tunezyjskiej. Alternatywna wersja do jajecznicy – świetne urozmaicenie śniadania. Przygotowałem dla Was klasyczną wersję tej potrawy, czyli
z pikantnym sosem pomidorowym, czosnkiem, cebulą, oregano i kminem rzymskim.
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Posiłek Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 4 jajka
  • 3-4 duże pomidory *lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mini papryczka chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii

Jak przygotować?
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
  • Drobno posiekać czosnek i papryczkę chilli, dodać na patelnię i podsmażyć.
  • Dodać świeże pomidory (bez skórki) pocięte w kostkę lub pomidory z puszki (okres zimowy), przyprawić oregano, kminem, solą i pieprzem (do uzyskania pożądanego smaku)
  • Gotować aż do zagęszczenia sosu (ok 5-6min), następnie wbić jajka, przykryć i kontynuować przez 2-3 minuty lub do czasu całkowitego ścięcia białek.
  • Podawać ze świeżą bazylią

Dodatkowe uwagi

Oryginalnie szakszuka serwowana jest jako porcja na patelni, jeżeli macie taką, która się nie zarysuje warto dodać ten element do naszego śniadania – podana w ten sposób wygląda o wiele ładniej niż przełożona na talerz.

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



1 wspomnienie o “Szakszuka – brzmi orientalnie prawda?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating