
Szakszuka (Chakchouka) jest oryginalnym daniem kuchni tunezyjskiej – kolejną wariacją na temat jajek. Przygotowałem dla Was klasyczną wersję tej potrawy – z pikantnym sosem pomidorowym, czosnkiem, cebulą, oregano i kminem rzymskim. Możecie ją podrasować na wiele sposobów, np dodając więcej chilli, ulubionych ziół czy świeżej, kolorowej papryki.
Dla mnie do pełni śniadaniowego szczęścia potrzeba jeszcze prawdziwego, chrupiącego chleba na zakwasie i filiżanki dobrego espresso 🙂

Szakszuka – brzmi orientalnie prawda?
Składniki
- 4 jajka
- 3-4 duże pomidory *lub puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 mini papryczka chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków bazylii
Jak przygotować?
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Drobno posiekać czosnek i papryczkę chilli, dodać na patelnię i podsmażyć.
- Dodać świeże pomidory (bez skórki) pocięte w kostkę lub pomidory z puszki (okres zimowy), przyprawić oregano, kminem, solą i pieprzem (do uzyskania pożądanego smaku)
- Gotować aż do zagęszczenia sosu (ok 5-6min), następnie wbić jajka, przykryć i kontynuować przez 2-3 minuty lub do czasu całkowitego ścięcia białek.
- Podawać ze świeżą bazylią
1 wspomnienie o “Szakszuka – brzmi orientalnie prawda?”