Sałatka z halloumi i figami – wspomnienie lata

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Za oknem coraz częściej widać nadchodzącą jesień, a upały odeszły w zapomnienie. Z tej okazji przygotowałem dla Was przepis na prostą, letnia sałatkę z grillowanym lub smażonym halloumi, figami, orzechami, porzeczką i dobrą oliwą – jest naprawdę pyszna! <3 Chociaż w ten sposób spróbujmy wrócić do wspomnień z wakacyjnego lenistwa – w tym przypadku z cypryjskimi korzeniami.

Cypr jest jedynym krajem, który może wytwarzać prawdziwe Halloumi – ser ten tradycyjnie robi się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jest bardzo uniwersalny i wdzięczny w przygotowaniu, pasuje do zdecydowanej większości warzyw i niektórych owoców 🙂 Doskonale smakuje zarówno z grilla jak i na surowo – spróbujcie sami! 🙂 

*Dla fanów Halloumi z okolic Poznania – warto wybrać się do Fat Bob Burger na burgera z tym specjałem – jest totalnie kozacki!

Składniki na 2 porcje:

 

– 1 opakowanie sera Halloumi (owczego), ok. 200g

– 3 figi

– 4 gałązki czerwonej porzeczki

– średniej wielkości rzymska sałata 

– garść migdałów i garść nerkowców (łącznie ok. 60g).

– dobrej jakości oliwa z oliwek

– świeżo mielony pieprz i sól – do smaku

*opcjonalnie ćwiartka cytryny

 

Przygotowanie:

 

  1. Sałatę umyć, pokroić i rozłożyć na talerzach.
  2. Figi umyć i pokroić w “krążki”, następnie ułożyć na sałacie.
  3. Na osobnych patelniach podsmażyć ser (z odrobiną oliwy, do zarumienionej skórki) i podprażyć orzechy (sucha patelnia, nie za mocno!).
  4. Halloumi pokroić w kostkę, podzielić na 2 porcje i ułożyć na talerzu. Całość posypać orzechami.
  5. Dodać porzeczki, sałatkę polać oliwą z oliwek (ilość wg. uznania), a także oprószyć solą i pieprzem, opcjonalnie całość skropić cytryną – gotowe 🙂

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *