
Za oknem coraz częściej widać nadchodzącą jesień, a upały odeszły w zapomnienie. Z tej okazji przygotowałem dla Was przepis na prostą, letnia sałatkę z grillowanym lub smażonym halloumi, figami, orzechami, porzeczką i dobrą oliwą – jest naprawdę pyszna! <3 Chociaż w ten sposób spróbujmy wrócić do wspomnień z wakacyjnego lenistwa – w tym przypadku z cypryjskimi korzeniami.
Cypr jest jedynym krajem, który może wytwarzać prawdziwe Halloumi – ser ten tradycyjnie robi się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jest bardzo uniwersalny i wdzięczny w przygotowaniu, pasuje do zdecydowanej większości warzyw i niektórych owoców 🙂 Doskonale smakuje zarówno z grilla jak i na surowo – spróbujcie sami! 🙂
*Dla fanów Halloumi z okolic Poznania – warto wybrać się do Fat Bob Burger na burgera z tym specjałem – jest totalnie kozacki!

Sałatka z halloumi i figami – wspomnienie lata
Składniki
- 1 opakowanie opakowanie sera Halloumi (owczego), ok. 200g
- 3 figi
- 4 gałązki czerwonej porzeczki
- 1 średniej wielkości rzymska sałata
- garść migdałów i garść nerkowców (łącznie ok. 60g)
- dobrej jakości oliwa z oliwek *ilość wg. uznania
- świeżo mielony pieprz i sól – do smaku
- *opcjonalnie ćwiartka cytryny
Jak przygotować?
- Sałatę umyć, pokroić i rozłożyć na talerzach.
- Figi umyć i pokroić w "krążki", następnie ułożyć na sałacie.
- Na osobnych patelniach podsmażyć ser (z odrobiną oliwy, do zarumienionej skórki) i podprażyć orzechy (sucha patelnia, nie za mocno!).
- Halloumi pokroić w kostkę, podzielić na 2 porcje i ułożyć na talerzu. Całość posypać orzechami.
- Dodać porzeczki, sałatkę polać oliwą z oliwek (ilość wg. uznania), a także oprószyć solą i pieprzem, opcjonalnie całość skropić cytryną – gotowe 🙂
