Sałatka z halloumi i figami – wspomnienie lata

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku





Za oknem coraz częściej widać nadchodzącą jesień, a upały odeszły w zapomnienie. Z tej okazji przygotowałem dla Was przepis na prostą, letnia sałatkę z grillowanym lub smażonym halloumi, figami, orzechami, porzeczką i dobrą oliwą – jest naprawdę pyszna! <3 Chociaż w ten sposób spróbujmy wrócić do wspomnień z wakacyjnego lenistwa – w tym przypadku z cypryjskimi korzeniami.

Cypr jest jedynym krajem, który może wytwarzać prawdziwe Halloumi – ser ten tradycyjnie robi się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Jest bardzo uniwersalny i wdzięczny w przygotowaniu, pasuje do zdecydowanej większości warzyw i niektórych owoców 🙂 Doskonale smakuje zarówno z grilla jak i na surowo – spróbujcie sami! 🙂 

*Dla fanów Halloumi z okolic Poznania – warto wybrać się do Fat Bob Burger na burgera z tym specjałem – jest totalnie kozacki!



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Sałatka z halloumi i figami – wspomnienie lata

Prosta i smaczna, letnia sałatka z grillowanym/smażonym halloumi, figami, orzechami, porzeczką i dobrą oliwą – pycha!
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek Kolacja, Obiad, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 opakowanie opakowanie sera Halloumi (owczego), ok. 200g
  • 3 figi
  • 4 gałązki czerwonej porzeczki
  • 1 średniej wielkości rzymska sałata 
  • garść migdałów i garść nerkowców (łącznie ok. 60g)
  • dobrej jakości oliwa z oliwek *ilość wg. uznania
  • świeżo mielony pieprz i sól – do smaku
  • *opcjonalnie ćwiartka cytryny

Jak przygotować?
 

  • Sałatę umyć, pokroić i rozłożyć na talerzach.
  • Figi umyć i pokroić w "krążki", następnie ułożyć na sałacie.
  • Na osobnych patelniach podsmażyć ser (z odrobiną oliwy, do zarumienionej skórki) i podprażyć orzechy (sucha patelnia, nie za mocno!).
  • Halloumi pokroić w kostkę, podzielić na 2 porcje i ułożyć na talerzu. Całość posypać orzechami.
  • Dodać porzeczki, sałatkę polać oliwą z oliwek (ilość wg. uznania), a także oprószyć solą i pieprzem, opcjonalnie całość skropić cytryną – gotowe 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating