Rozgrzewająca gruszka – idealna na chłodne wieczory!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Wieczory i poranki są coraz chłodniejsze, ilość ubrań na sobie wzrasta wprost proporcjonalnie do opadającego słupka na termometrze, a na zewnątrz jesień przepięknie koloruje świat 🙂 Nie pamiętam już kiedy ostatnio wrzesień i październik był tak kolorowy i mimo wszystko przyjazny dla człowieka 🙂 

W tym roku postanowiłem wykorzystać spadające gruszki w inny niż zazwyczaj sposób. Mus, który wymyśliłem jest mocno korzenny, rozgrzewający i przede wszystkim banalnie prosty. Idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadania (npJaglanki) czy słodki przecinek w ciągu dnia.

Jeżeli lubicie tego typu przyprawy będziecie zachwyceni i  może świadczyć o tym ten oto fakt –  pilotażową partię (12kg gruszek) robiłem 9 września (dziś jest 6 października),  mus zasmakował mojej rodzinie na tyle, że na półce zostały pojedyncze słoiki! Swoją popularnością przebił nawet nasze ulubione powidła

Wczoraj zabrałem się za drugą partię i przerobiłem prawie 20kg owoców – myślę, że tym razem wystarczy na dłużej 🙂 

 

Składniki:

 

– 5kg gruszek – im słodsze tym lepsze 🙂 

– 12 małych goździków

– 1,5 łyżki stołowej kurkumy

– 2 płaskie łyżeczki kardamonu

– 4 łyżeczki cynamonu

– pół gałki muszkatołowej (całej)

– 5cm korzenia imbiru (najlepiej zamrozić go dzień wcześniej)

 

Przygotowanie: 

 

  1. Umyć gruszki i oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Następnie pokroić je w kostkę/paski i włożyć do brytfanny.
  2. “Smażyć” na średnim ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok. Dodać wszystkie przyprawy, zetrzeć 5cm zamrożonego wcześniej imbiru, zamieszać i kontynuować smażenie. 
  3. Gdy gruszki są już mocno rozmiękczone całość zblendować na jednolitą masę. Jeżeli mus, który powstał jest zbyt płynny zmniejszyć gaz do minimum i poczekać, aż nadmiar wody odparuje. Warto mieszać co jakiś czas, w zależności od użytego naczynia mus może zacząć przywierać do dna. 
  4. Na dno garnka włożyć kuchenną, materiałową ścierkę. Całość zalać wodą na wysokość 1/2 Waszych słoików i poczekać do zagotowania. 
  5. Wyparzyć słoiki i wieczka – muszą być idealnie czyste. 
  6. Wypełnić słoiczki gorącym musem, zakręcić i postawić do góry nogami. 
  7. Gotowe, gorące od gruszek słoiki włożyć wieczkiem do dołu do garnka ze ścierką i gotującą wodą. Pasteryzować przez ok. 20-25 minut. 
  8. Na stole rozłożyć ręcznik, słoiczki wyjąć z garnka i postawić (nadal do góry nogami) na ręczniku. Pozostawić do pełnego przestygnięcia – gotowe 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Rozgrzewająca gruszka – idealna na chłodne wieczory!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *