Rozgrzewająca gruszka – idealna na chłodne wieczory!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Wieczory i poranki są coraz chłodniejsze, ilość ubrań na sobie wzrasta wprost proporcjonalnie do opadającego słupka na termometrze, a na zewnątrz jesień przepięknie koloruje świat 🙂 Nie pamiętam już kiedy ostatnio wrzesień i październik był tak kolorowy i mimo wszystko przyjazny dla człowieka 🙂 

W tym roku postanowiłem wykorzystać spadające gruszki w inny niż zazwyczaj sposób. Mus, który wymyśliłem jest mocno korzenny, rozgrzewający i przede wszystkim banalnie prosty. Idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadania (npJaglanki) czy słodki przecinek w ciągu dnia.

Jeżeli lubicie tego typu przyprawy będziecie zachwyceni i  może świadczyć o tym ten oto fakt –  pilotażową partię (12kg gruszek) robiłem 9 września (dziś jest 6 października),  mus zasmakował mojej rodzinie na tyle, że na półce zostały pojedyncze słoiki! Swoją popularnością przebił nawet nasze ulubione powidła

Wczoraj zabrałem się za drugą partię i przerobiłem prawie 20kg owoców – myślę, że tym razem wystarczy na dłużej 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Rozgrzewająca gruszka – idealna na chłodne wieczory!

Przepyszny, rozgrzewający mus gruszkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań, kanapek czy domowych wypieków 🙂 Rewelacja!
Posiłek Dodatki

Składniki
  

  • 5 kg gruszek – im słodsze tym lepsze 🙂 
  • 12 goździków
  • 1 1/2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kulki gałku muszkatołowej
  • 5 cm korzenia imbiru (najlepiej zamrozić go dzień wcześniej)

Jak przygotować?
 

  • Umyć gruszki i oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Następnie pokroić je w kostkę/paski i włożyć do brytfanny.
  • "Smażyć" na średnim ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok. Dodać wszystkie przyprawy, zetrzeć 5cm zamrożonego wcześniej imbiru, zamieszać i kontynuować smażenie. 
  • Gdy gruszki są już mocno rozmiękczone całość zblendować na jednolitą masę. Jeżeli mus, który powstał jest zbyt płynny zmniejszyć gaz do minimum i poczekać, aż nadmiar wody odparuje. Warto mieszać co jakiś czas, w zależności od użytego naczynia mus może zacząć przywierać do dna. 
  • Na dno garnka włożyć kuchenną, materiałową ścierkę. Całość zalać wodą na wysokość 1/2 Waszych słoików i poczekać do zagotowania. 
  • Wyparzyć słoiki i wieczka – muszą być idealnie czyste. 
  • Wypełnić słoiczki gorącym musem, zakręcić i postawić do góry nogami. 
  • Gotowe, gorące od gruszek słoiki włożyć wieczkiem do dołu do garnka ze ścierką i gotującą wodą. Pasteryzować przez ok. 20-25 minut. 
  • Na stole rozłożyć ręcznik, słoiczki wyjąć z garnka i postawić (nadal do góry nogami) na ręczniku. Pozostawić do pełnego przestygnięcia – gotowe 🙂
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Rozgrzewająca gruszka – idealna na chłodne wieczory!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating