Risotto z borowikami

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Ostatnia jajecznica z kurkami natchnęła mnie na risotto z borowikami – krótkie i jakże pyszne wspomnienie jesieni 🙂

Składniki na 4 porcje:

 

– 40g suszonych borowików
– opcjonalnie 250g świeżych boczniaków – lubię to zestawienie 🙂
– 1 średniej wielkości cebula
– 3 ząbki czosnku
– 300g ryżu
– 100g sera Grana Padano/parmezanu
– lampka wytrawnego, białego wina
– 1 litr wody/bulionu
– 4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
– 50g dobrej jakości masła
– sól i pieprz do smaku
– świeża pietruszka/tymianek do posypania

 

Przygotowanie:

 

  1. Suszone grzyby włożyć do pojemniczka/szklanki, zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 30 min. 
  2. Drobno posiekać cebulę i czosnek, ser zetrzeć na tarce. Pokroić boczniaki i połamać/pokruszyć suszone grzyby na mniejsze kawałki. 
  3. W garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek – mieszać, aż do zeszklenia.
  4. Dodać borowiki (+opcjonalnie boczniaki) i kontynuować podsmażanie.
  5. Gdy grzyby są już delikatnie zarumienione dodać ryż i dokładnie wymieszać (każde ziarenko powinno pokryć się małą warstewką tłuszczu, zrobi się prawie przezroczyste), podsmażać przez 1-2 minuty – ryż nie może się przypalić. 
  6. Dodać kieliszek białego wina. 
  7. Gdy wino w większości odparuje STOPNIOWO zacząć wlewać gorący bulion – kolejną porcję dodać dopiero gdy pierwsza porcja kończy się wchłaniać. Nie mieszajcie cały czas! –  ciągle i zbyt intensywnie mieszając przygotujecie kleik a nie risotto 😉  Najlepiej nie odchodźcie od kuchenki przez cały proces przygotowania tego dania, doglądajcie go i co chwila delikatnie mieszajcie.
  8. Pod koniec gotowania ryż powinien być al dente w środku (ale nie za twardy). Całość zestawić na wyłączony palnik obok. 
  9. Dodać masło i starty ser Grana Padano. 
  10. Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty -> następnie bardzo delikatnie wymieszać całe danie – tak żeby równomiernie rozprowadzić ser i masło po risotto.
  11. Dodać sól i grubo zmielony pieprz – do smaku Nie zapomnijcie spróbować czy wszystkiego jest wystarczająca ilość.  Gotowe! 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *