Risotto z borowikami

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Ostatnia jajecznica z kurkami natchnęła mnie na risotto z borowikami – krótkie i jakże pyszne wspomnienie jesieni ?


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Risotto z borowikami

Ostatnia jajecznica z kurkami natchnęła mnie na risotto z borowikami – krótkie i jakże pyszne wspomnienie jesieni ?
Czas przygotowania 45 minut
Posiłek Kolacja, Obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 40 g suszonych borowików
  • * opcjonalnie 250g świeżych boczniaków – lubię to zestawienie 🙂
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 100 g sera Grana Padano/parmezanu
  • 1 lampka wytrawnego, białego wina
  • 1 l wody/bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 50 g dobrej jakości masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża pietruszka/tymianek do posypania

Jak przygotować?
 

  • Suszone grzyby włożyć do pojemniczka/szklanki, zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 30 min. 
  • Drobno posiekać cebulę i czosnek, ser zetrzeć na tarce. Pokroić boczniaki i połamać/pokruszyć suszone grzyby na mniejsze kawałki. 
  • W garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek – mieszać, aż do zeszklenia.  
  • Dodać borowiki (+opcjonalnie boczniaki) i kontynuować podsmażanie.
  • Gdy grzyby są już delikatnie zarumienione dodać ryż i dokładnie wymieszać (każde ziarenko powinno pokryć się małą warstewką tłuszczu, zrobi się prawie przezroczyste), podsmażać przez 1-2 minuty – ryż nie może się przypalić. 
  • Dodać kieliszek białego wina.
  • Gdy wino w większości odparuje STOPNIOWO zacząć wlewać gorący bulion – kolejną porcję dodać dopiero gdy pierwsza porcja kończy się wchłaniać. Nie mieszajcie cały czas! –  ciągle i zbyt intensywnie mieszając przygotujecie kleik a nie risotto   Najlepiej nie odchodźcie od kuchenki przez cały proces przygotowania tego dania, doglądajcie go i co chwila delikatnie mieszajcie.
  • Pod koniec gotowania ryż powinien być al dente w środku (ale nie za twardy). Całość zestawić na wyłączony palnik obok.
  • Dodać masło i starty ser Grana Padano.
  • Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty -> następnie bardzo delikatnie wymieszać całe danie – tak żeby równomiernie rozprowadzić ser i masło po risotto.
  • Dodać sól i grubo zmielony pieprz – do smaku Nie zapomnijcie spróbować czy wszystkiego jest wystarczająca ilość.  Gotowe! 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating