
Ostatnia jajecznica z kurkami natchnęła mnie na risotto z borowikami – krótkie i jakże pyszne wspomnienie jesieni ?

Risotto z borowikami
Składniki
- 40 g suszonych borowików
- * opcjonalnie 250g świeżych boczniaków – lubię to zestawienie 🙂
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 100 g sera Grana Padano/parmezanu
- 1 lampka wytrawnego, białego wina
- 1 l wody/bulionu
- 4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
- 50 g dobrej jakości masła
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka/tymianek do posypania
Jak przygotować?
- Suszone grzyby włożyć do pojemniczka/szklanki, zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 30 min.
- Drobno posiekać cebulę i czosnek, ser zetrzeć na tarce. Pokroić boczniaki i połamać/pokruszyć suszone grzyby na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek – mieszać, aż do zeszklenia.
- Dodać borowiki (+opcjonalnie boczniaki) i kontynuować podsmażanie.
- Gdy grzyby są już delikatnie zarumienione dodać ryż i dokładnie wymieszać (każde ziarenko powinno pokryć się małą warstewką tłuszczu, zrobi się prawie przezroczyste), podsmażać przez 1-2 minuty – ryż nie może się przypalić.
- Dodać kieliszek białego wina.
- Gdy wino w większości odparuje STOPNIOWO zacząć wlewać gorący bulion – kolejną porcję dodać dopiero gdy pierwsza porcja kończy się wchłaniać. Nie mieszajcie cały czas! – ciągle i zbyt intensywnie mieszając przygotujecie kleik a nie risotto Najlepiej nie odchodźcie od kuchenki przez cały proces przygotowania tego dania, doglądajcie go i co chwila delikatnie mieszajcie.
- Pod koniec gotowania ryż powinien być al dente w środku (ale nie za twardy). Całość zestawić na wyłączony palnik obok.
- Dodać masło i starty ser Grana Padano.
- Zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty -> następnie bardzo delikatnie wymieszać całe danie – tak żeby równomiernie rozprowadzić ser i masło po risotto.
- Dodać sól i grubo zmielony pieprz – do smaku Nie zapomnijcie spróbować czy wszystkiego jest wystarczająca ilość. Gotowe! 🙂