Risotto Verde – ze szpinakiem i groszkiem cukrowym




Risotto Verde z nalazło się tutaj ze względu na spore zainteresowanie poprzednim Risotto z warzywami i kozim seremTo danie jest wyjątkiem na blogu – nie należy do super zdrowych, ma w sobie masło i ser z mleka krowiego – nie można  jednak o nim nie wspomnieć omawiając Włoską klasykę 🙂 Każda próba podmiany użytych produktów zmienia jego smak i sens, który powstaje m. in. dzięki Parmigiano Reggiano





Risotto Verde – ze szpinakiem i groszkiem cukrowym

Doskonałe risotto ze szpinakiem, chrupiącym groszkiem cukrowym i ukochanym przez Włochów Parmigiano Reggiano – klasyka 🙂
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Posiłek Obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 300 g ryżu arborio *lub innego do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 lampka białego wina
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści groszku cukrowego – warto go wykorzystać, stanowi smaczny dodatek, który swoją chrupkością urozmaica danie 🙂 
  • 400 g szpinaku
  • 50 g masła
  • 80 g sera Parmigiano Reggiano
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Drobno posiekać cebulę i czosnek. Umyć liście szpinaku. Ser zetrzeć na tarce. 
  • W garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek. Mieszać, aż do zeszklenia.
  • Dodać groszek cukrowy, kontynuować podsmażanie. 
  • Po 3-4 minutach (zmniejszeniu objętości liści) dodać ryż i dokładnie wymieszać (każde ziarenko powinno pokryć się małą warstewką tłuszczu, zrobi się prawie przezroczyste), podsmażać przez 1-2 minuty – ryż nie może się przypalić. 
  • Dodać kieliszek białego wina. Gdy wino w większości odparuje dodać szpinak i kontynuować podsmażanie.
  • STOPNIOWO wlewać gorący bulion – kolejną porcję dodać dopiero gdy pierwsza porcja kończy się wchłaniać. Nie mieszajcie cały czas! –  ciągle i zbyt intensywnie mieszając przygotujecie kleik a nie risotto 😉  Najlepiej nie odchodźcie od kuchenki przez cały proces przygotowania tego dania, doglądajcie go i co chwila delikatnie mieszajcie.
  • Pod koniec gotowania ryż powinien być al dente w środku (ale nie za twardy). Całość zestawić na wyłączony palnik obok. 
  • Dodać sól i grubo zmielony pieprz, masło i starty ser Parmigiano Reggiano. 
  • ostawić pod przykryciem na 1-2 minuty -> następnie bardzo delikatnie wymieszać całe danie – tak żeby równomiernie rozprowadzić ser i masło po risotto. Nie zapomnijcie spróbować czy wszystkiego jest wystarczająca ilość.  Gotowe! 🙂 
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating