Rewelacyjny i rozgrzewający krem z dyni! <3

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Zupa dyniowa, którą dzisiaj przygotowałem jest doskonałym pomysłem, na rozgrzewający i jednocześnie orzeźwiający “przecinek” w ciągu jesienno-zimowych dni 🙂 Aksamitna, pikantna i delikatnie pomarańczowa – jestem przekonany, że polubicie ją tak bardzo jak my! 🙂

 

Składniki:

 

– 1,2kg dyni (ok. 850g po obraniu i wyczyszczeniu) Ze względu na intensywny, pomarańczowy kolor i słodki smak wybrałem Muscat de Provence (tak jak w dyniowych gofrach). Możecie użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. 

– 2 średniej wielkości bataty (ok. 0,5kg) 

– 6 ząbków czosnku

– 1 średniej wielkości cebula

– 2 marchewki

– 2 pomarańcza

– 2 łyżeczki kurkumy

– ok. 3cm imbiru (najlepiej zamrożonego)

– świeże lub suszone papryczki chilli (tyle ile lubicie)

– 300ml mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe?

– 500ml bulionu warzywnego/wody

– 2 łyżki ksylitolu

– 4 łyżki oliwy z oliwek 

– sól i pieprz do smaku

*opcjonalnie posiekana, świeża kolendra – do posypania przed podaniem, pasuje tutaj idealnie 🙂

 

Przygotowanie:

 

  1. Dynię i bataty wyczyścić, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę (jeżeli macie świeży imbir to z nim robicie to samo:) ). 
  2. Na patelni lub w dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulkę i czosnek na złoto. 
  3. Zetrzeć zamrożony imbir (lub świeży, posiekany), dodać chilli i kontynuować podsmażanie. 
  4. Stopniowo dodać dynię oraz marchewkę, wsypać kurkumę. Całość smażyć, aż do delikatnego zmięknięcia warzyw.

  5. Pomarańcza przelać wrzątkiem, na drobnej tarce zetrzeć skórkę (nie całość, ok. 1,5 sztuki), następnie wycisnąć sok z obu owoców i dodać wszystko do garnka. Podduszać przez ok 3-4 minuty do delikatnego zredukowania soku. 
  6. Stopniowo dodawać bulion lub wodę (musi przykryć całą dynię), gotować aż do rozmiękczenia warzyw. 
  7. Wlać mleko kokosowe, całość zblendować na jednolity krem.

  8. Wsypać ksylitol oraz sól i pieprz do smaku. 
  9. Gotowe danie posypać świeżo posiekaną kolendrą – gotowe 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *