Rewelacyjny i rozgrzewający krem z dyni! <3

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Zupa dyniowa, którą dzisiaj przygotowałem jest doskonałym pomysłem, na rozgrzewający i jednocześnie orzeźwiający „przecinek” w ciągu jesienno-zimowych dni 🙂 Aksamitna, pikantna i delikatnie pomarańczowa – jestem przekonany, że polubicie ją tak bardzo jak my! 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Rewelacyjny i rozgrzewający krem z dyni!

Aksamitny, pikantny i rozgrzewający krem dyniowy, który stanowi idealny przecinek w ciągu jesienno-zimowych dni! 🙂
Posiłek Obiad, Zupa

Składniki
  

  • 1 1/2 kg dyni (ok. 850g po obraniu i wyczyszczeniu) Ze względu na intensywny, pomarańczowy kolor i słodki smak wybrałem Muscat de Provence (tak jak w dyniowych gofrach). Możecie użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. 
  • 2 średniej wielkości bataty (ok. 0,5kg) 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pomarańcza
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 cm korzenia imbiru *najlepiej zamrożonego
  • świeże lub suszone papryczki chilli (tyle ile lubicie)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego/wody
  • 2 łyżki ksylitolu *lub normalnego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • *opcjonalnie posiekana, świeża kolendra – do posypania przed podaniem, pasuje tutaj idealnie 🙂

Jak przygotować?
 

  • Dynię i bataty wyczyścić, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę (jeżeli macie świeży imbir to z nim robicie to samo:) ). 
  • Na patelni lub w dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulkę i czosnek na złoto. 
  • Zetrzeć zamrożony imbir (lub świeży, posiekany), dodać chilli i kontynuować podsmażanie. 
  • Stopniowo dodać dynię oraz marchewkę, wsypać kurkumę. Całość smażyć, aż do delikatnego zmięknięcia warzyw.
  • Pomarańcza przelać wrzątkiem, na drobnej tarce zetrzeć skórkę (nie całość, ok. 1,5 sztuki), następnie wycisnąć sok z obu owoców i dodać wszystko do garnka. Podduszać przez ok 3-4 minuty do delikatnego zredukowania soku. 
  • Stopniowo dodawać bulion lub wodę (musi przykryć całą dynię), gotować aż do rozmiękczenia warzyw. 
  • Wlać mleko kokosowe, całość zblendować na jednolity krem.
  • Wsypać ksylitol oraz sól i pieprz do smaku
  • Gotowe danie posypać świeżo posiekaną kolendrą – gotowe 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating