Pyszne, żytnie gofry z konopną nutą :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Wielokrotnie wspominałem już, że jednym z moich hobby jest dawanie drugiego życia starym, zapomnianym rzeczom. Na tą, którą przedstawiam dzisiaj polowałem od roku – prawdziwa, żeliwna, przedwojenna gofrownica! Na wierzchniej stronie był odlany przepis na gofry (po niemiecku), niestety do dziś został tylko fragment. Odnowiłem ją, zabezpieczyłem, wypaliłem na nowo i śmiga, aż miło – śmiało mogę stwierdzić, że to najlepsza gofrownica jakiej kiedykolwiek używałem! 🙂

W przerwie od składania naszego kulinarnego Poloneza testuję połączenia różnych mąk – w szczególności żytniej z małym dodatkiem konopnej. Dzięki uprzejmości sklepu dobrekonopie.pl przygotowałem gofry, które wyszły naprawdę rewelacyjne – delikatne, zaskakująco chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku <3 Czy były dobre? Niech świadczy o tym fakt, że wciągnęliśmy podwójną porcję! 

Czy to z masłem i solą, olejem konopnym, dobrą oliwą z oliwek czy z hummusempastą słonecznikową, pastą jajeczną – mi pasują do wszystkiego co wytrawne i śniadaniowe – spróbujcie sami 🙂 


*masło klarowane


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Pyszne, żytnie gofry z konopną nutą 🙂

Dziś przygotowałem gofry, które wyszły naprawdę rewelacyjne – delikatne, zaskakująco chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku <3
Czas przygotowania 40 minut
Posiłek Kolacja, Obiad, Śniadanie

Składniki
  

  • 200 g mąki żytniej typ 720 (chlebowa)
  • 30 g mąki konopnej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 180 g mleka kokosowego
  • 180 g wody
  • 50 g masła klarowanego + trochę do przesmarowania gofrownicy 
  • 2 jajka

Jak przygotować?
 

  • W misce umieścić mąkę żytnią, konopną, wodę, mleko kokosowe, proszek do pieczenia, sól, rozpuszczone masło klarowane oraz 2 żółtka – wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  • Białka jajek umieścić w osobnej miseczce, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do miski z ciastem na gofry i dokładnie (delikatnie) wymieszać. Finalnie powinno mieć konsystencję baaardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Rozgrzać gofrownicę i przesmarować cienko masłem klarowanym. Gofry piec/smażyć aż do zarumienienia z obu stron – na moim wynalazku wyszło 2,5-3 minuty na jedną stronę 🙂 
     


To nie jedyny przepis na gofry, jaki możecie znaleźć Na Kulinarnym Szlaku – jeżeli chcecie więcej koniecznie zajrzyjcie tutaj! 🙂

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating