Pyszne, żytnie gofry z konopną nutą :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Wielokrotnie wspominałem już, że jednym z moich hobby jest dawanie drugiego życia starym, zapomnianym rzeczom. Na tą, którą przedstawiam dzisiaj polowałem od roku – prawdziwa, żeliwna, przedwojenna gofrownica! Na wierzchniej stronie był odlany przepis na gofry (po niemiecku), niestety do dziś został tylko fragment. Odnowiłem ją, zabezpieczyłem, wypaliłem na nowo i śmiga, aż miło – śmiało mogę stwierdzić, że to najlepsza gofrownica jakiej kiedykolwiek używałem! 🙂

W przerwie od składania naszego kulinarnego Poloneza testuję połączenia różnych mąk – w szczególności żytniej z małym dodatkiem konopnej. Dziś przygotowałem gofry, które wyszły naprawdę rewelacyjne – delikatne, zaskakująco chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku <3 Czy były dobre? Niech świadczy o tym fakt, że wciągnęliśmy podwójną porcję! 

Czy to z masłem i solą, olejem konopnym, dobrą oliwą z oliwek czy z hummusempastą słonecznikową, pastą jajeczną – mi pasują do wszystkiego co wytrawne i śniadaniowe – spróbujcie sami 🙂 

 

 

Składniki:

 

 

– 200g mąki żytniej typ 720 (chlebowa)

– 30g mąki konopnej, którą możecie kupić tutaj 

– czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 3/4 łyżeczki soli

– 180g mleka kokosowego –  Jak wybrać mleko kokosowe

– 180g wody

– 50g masła klarowanego + trochę do przesmarowania gofrownicy – Jak zrobić masło klarowane

– 2 jajka

 

 

Przygotowanie:

 

 

  1. W misce umieścić mąkę żytnią, konopną, wodę, mleko kokosowe, proszek do pieczenia, sól, rozpuszczone masło klarowane oraz 2 żółtka – wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  2. Białka jajek umieścić w osobnej miseczce, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do miski z ciastem na gofry i dokładnie (delikatnie) wymieszać. Finalnie powinno mieć konsystencję baaardzo gęstego ciasta naleśnikowego.
  3. Rozgrzać gofrownicę i przesmarować cienko masłem klarowanym. Gofry piec/smażyć aż do zarumienienia z obu stron – na moim wynalazku wyszło 2,5-3 minuty na jedną stronę 🙂 

 

To nie jedyny przepis na gofry, jaki możecie znaleźć Na Kulinarnym Szlaku – jeżeli chcecie więcej koniecznie zajrzyjcie tutaj! 🙂

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *