Pyszne ciasto orzechowe bez grama mąki!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Orzechów włoskich w domu sporo, świeże, wiejskie jajka dopiero co przywiezione, słonecznego lata jak nie było tak nie ma… Trzeba było przygotować coś na osłodę tej szklanej, deszczowej pogody 😀 Dzisiejsze ciasto bez mąki inspirowane jest moim ulubionym deserem z Majorki. Wychodzi pyszne zarówno na migdałach (jak oryginał), ale i używając orzechów włoskich (one mi chyba nawet bardziej pasują do czekolady) 🙂 

Ciacho przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, ułatwiając sprawę możecie kupić orzechy mielone – dla bardziej cierpliwych proponuję jednak zmielić je samemu. Młynek do kawy lub stara, ręczna maszynka do mielenia orzechów (jak u mnie) nadają się do tego idealnie, świeżość orzechów, smak i aromat są bez porównania 🙂 

 

 

Składniki:

 

– 200g gorzkiej czekolady 70% (2 tabliczki)

– 200g orzechów włoskich/migdałów + odrobina do położenia na wierzchu

– 80-100g ksylitolu (warto spróbować najpierw z mniejszą ilością, dla mnie ze 100g jest trochę za słodkie) + trochę na cukier puder

– 200g masła 

– 20g kakao

– 5 średniej wielkości jajek

– 1 mała, czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 2x szczypta soli

– pół owoca granatu

 

Przygotowanie:

 

  1. Połupać i zmielić orzechy, następnie wsypać je do miski. Dodać ksylitol, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. 
  2. Na najmniejszym możliwym ogniu/mocy płyty (stale mieszając) lub w kąpieli wodnej rozpuścić masło oraz tabliczki czekolady. Całość dodać do miski z orzechami i dokładnie wymieszać.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, spód tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko przesmarować masłem klarowanym.
  4. Białka oddzielić od żółtek – żółtka dodać do miski z masą orzechową, białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę.
  5. Ubite białka przełożyć do miski z masą orzechową i delikatnie wymieszać całość (aż do połączenia składników).
  6. Gotową bazę naszego ciasta wylać na tortownicę i równomiernie rozprowadzić, na wierzchu poukładać kilka orzechów.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 7-8 minut (wszystko zależy od piekarnika), następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i kontynuować pieczenie aż do „suchej wykałaczki” (ok. 35 minut).

    Warto sprawdzać stan „wykałaczki” – pozwoli to wyłączyć piekarnik w odpowiednim momencie. Jeżeli zrobicie to zbyt późno ciasto będzie zbyt suche i mniej smaczne.

  8.  Na wierzchu wystudzonego ciasta poukładać połowę owoca granatu. Odłożoną część ksylitolu zetrzeć na pył a’la cukier puder i posypać nim wierzch. Gotowe, smacznego! 🙂  

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Pyszne ciasto orzechowe bez grama mąki!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *