Prosty przepis na idealne jajka w koszulkach! :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Do jajek w koszulce miałem naprawdę wiele podejść – dotychczas nigdy nie byłem z nich zadowolony. W końcu znalazłem w pełni powtarzalny sposób, żeby zawsze wychodziły takie jakie chce 🙂 

Oczywiście przepis wrzucam kompletny – z pewnością widzieliście, że w sklepach pojawiły się już szparagi. W połączeniu z czosnkiem, cebulką, odrobiną soli i oczywiście jajkiem w koszulce zrobicie naprawdę pyszne śniadanie <3 

 

Składniki na 2 porcje:

 

– Pęczek szparagów

– 4 jajka (mogą być z lodówki)

– 1 średniej wielkości szalotka

– 1 ząbek czosnku

– łyżka masła klarowanego

– sól i pieprz do smaku

– ocet (ja użyłem zwykłego – kielecki spirytusowy 10%)

– warto uszykować również małe sitko

 

Im świeższych jajek użyjecie tym lepiej – z czasem białko zaczyna się częściowo robić płynne (zdjęcie), a właśnie ta część lubi się rozpaćkać po całym garnku 😉  

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Przygotowanie:

 

1. Szparagi umyć, odciąć dolną, twardą część. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę.

2.Uzupełnić garnek wodą do 3/4 wysokości, podgrzać, aż do zagotowania. 

3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, delikatnie podsmażyć cebulkę i czosnek (na złoto), następnie włożyć szparagi i podsmażać, aż delikatnie zmiękną (około 5-7 minut). Od czasu do czasu warto potrząsnąć patelnią, w innym przypadku całość może się przypalić. 

4. Do garnka z wodą dodać 2 łyżki stołowe octu, zmniejszyć gaz (woda może minimalnie bąbelkować, im mniej tym lepiej).

5. Jajka wbić na sitko, delikatnie zakręcić, aż najbardziej płynna część zostanie oddzielona od całości. Następnie przełożyć je do małej miseczki (każde jajko musi mieć swoją).

6. Szparagi powinny być już gotowe – zdjąć z gazu i odstawić na bok przykryte pokrywką. Przełożyć je na talerz dopiero przed wyjęciem jajek z garnka. 

7. Do przygotowanej wcześniej wody wlewamy jajko (można kilka z zachowaniem odległości), i pozwalamy mu osiąść na dnie. Na samym początku możecie je jeszcze delikatnie formować łyżką, tak żeby miało pożądany przez Was kształt. 

8. Po około 3 minutach wyjąć jajka łyżką do szumowania. Następnie położyć je na szparagach, całość doprawić solą i pieprzem – serwować jeszcze gorące 🙂 Smacznego! 🙂 

 

Prawidłowo przygotowane jajko w koszulce powinno mieć w pełni ścięte białko i zupełnie płynne żółtko 🙂

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *