Prosty przepis na idealne jajka w koszulkach! :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku


Do jajek w koszulce miałem naprawdę wiele podejść – dotychczas nigdy nie byłem z nich zadowolony. W końcu znalazłem w pełni powtarzalny sposób, żeby zawsze wychodziły takie jakie chce 🙂 

Oczywiście przepis wrzucam kompletny – z pewnością widzieliście, że w sklepach pojawiły się już szparagi. W połączeniu z czosnkiem, cebulką, odrobiną soli i oczywiście jajkiem w koszulce zrobicie naprawdę pyszne śniadanie <3 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Prosty przepis na idealne jajka w koszulkach! 🙂

Do jajek w koszulce miałem naprawdę wiele podejść. W końcu znalazłem w pełni powtarzalny sposób, żeby zawsze wychodziły takie jakie chce 🙂 
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek Kolacja, Obiad, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 Pęczek szparagów
  • 4 jajka (mogą być z lodówki)
  • 1 średniej wielkości szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu (ja użyłem zwykłego – kielecki spirytusowy 10%)
  • warto uszykować również małe sitko

Jak przygotować?
 

  • Im świeższych jajek użyjecie tym lepiej – z czasem białko zaczyna się częściowo robić płynne (zdjęcie), a właśnie ta część lubi się rozpaćkać po całym garnku 😉  
     
    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
  • Szparagi umyć, odciąć dolną, twardą część. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  • Uzupełnić garnek wodą do 3/4 wysokości, podgrzać, aż do zagotowania.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, delikatnie podsmażyć cebulkę i czosnek (na złoto), następnie włożyć szparagi i podsmażać, aż delikatnie zmiękną (około 5-7 minut). Od czasu do czasu warto potrząsnąć patelnią, w innym przypadku całość może się przypalić. 
  • Do garnka z wodą dodać 2 łyżki stołowe octu, zmniejszyć gaz (woda może minimalnie bąbelkować, im mniej tym lepiej).
  • Jajka wbić na sitko, delikatnie zakręcić, aż najbardziej płynna część zostanie oddzielona od całości. Następnie przełożyć je do małej miseczki (każde jajko musi mieć swoją).
  • Szparagi powinny być już gotowe – zdjąć z gazu i odstawić na bok przykryte pokrywką. Przełożyć je na talerz dopiero przed wyjęciem jajek z garnka. 
  • Do przygotowanej wcześniej wody wlewamy jajko (można kilka z zachowaniem odległości), i pozwalamy mu osiąść na dnie. Na samym początku możecie je jeszcze delikatnie formować łyżką, tak żeby miało pożądany przez Was kształt. 
  • Po około 3 minutach wyjąć jajka łyżką do szumowania. Następnie położyć je na szparagach, całość doprawić solą i pieprzem – serwować jeszcze gorące 🙂 Smacznego! 🙂 
  • Prawidłowo przygotowane jajko w koszulce powinno mieć w pełni ścięte białko i zupełnie płynne żółtko 🙂



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating