Prosty i pyszny, świąteczny śledź z kolendrą

 

Nie będę owijał w bawełnę – nigdy, przenigdy nie przepadałem za śledziem, tak jak i z różnych powodów nie jestem ogromnym fanem ryb – są jednak rzeczy, którym ustępuję z ogromną przyjemnością. Jedną z nich jest to cudo – podszedłem do niego jak do jeża, jednak moje kubki smakowe przekonały się od pierwszego kęsa 🙂 Doszlifowałem go pod swoje ulubione “smaki” i jest! Spróbujcie koniecznie 🙂

 

Składniki na małą porcję:

– 120g filetów śledziowych 
– 1 ząbek czosnku
– 1 mały pęczek świeżej kolendry
– 1 mała cebula (może być szalotka)
– pół małej cytryny
– 2 małe, lekko czubate łyżeczki majonezu (Kielecki jest najlepszy pod kątem składu)
– pieprz i sól* do smaku
*opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chilli mini (jeżeli lubicie pikantne, ja zawsze ją dorzucam).

 

Jeżeli kupiliście filety śledziowe w oleju lub solance macie dwie opcje:

1) Możecie wyjąć z opakowania i zamoczyć w zimnej wodzie na ok 30-60 min – żeby oddały z siebie trochę soli
2) Dokładnie opłukać je z zalewy, sprawdzić smak – jeżeli będą w miarę ok to po prostu nie dodawajcie już soli na koniec.

 

Przygotowanie:

1. Filety dokładnie osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę (jeżeli będzie zbyt mała, po mieszaniu zrobi się “tatar” śledziowy). Całość włożyć do docelowej miski.
2. Drobno pokroić czosnek i cebulę, posiekać całą kolendrę. Wszystko wsypać do miski z filetami.
3. Dodać majonez i dokładnie wymieszać całość.  Wcisnąć cytrynę, ponownie zamieszać i sprawdzić smak – następnie dodać grubo mielony pieprz i opcjonalnie sól (ale raczej nie będzie potrzebna).
4. Zostawić na kilka godzin w lodówce żeby się “przegryzło”, ponownie sprawdzić smak.  Gotowe 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Prosty i pyszny, świąteczny śledź z kolendrą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *