Prawdziwa chałwa domowej roboty

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Zanim zabrałem się za przygotowanie legendarnej i znanej wszystkim chałwy przestudiowałem całą masę stron internetowych i kilka książek, w których było o niej wspomniane. Ze smutkiem stwierdzam, że na żadnej z nich nie uzyskałem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi. Kilka dni i kilogramów sezamu później, po 6 próbach uzyskałem cudeńko z dzisiejszego przepisu – jeszcze nie jest idealna, ale i na taką przyjdzie czas – wtedy będzie z pistacjami 🙂  Jest naprawdę pyyyyszna <3 

 

Składniki:

 

– 400g sezamu

– 6 łyżek oleju ryżowego

– 500g miodu (u mnie rzepakowy)

– 200g tartych migdałów

– łyżeczka kardamonu

 

Przygotowanie:

 

1. Sezam delikatnie zarumienić na patelni (na złoto) – nie może być zbyt mocno, wtedy chałwa będzie gorzka

2. Złoty, jeszcze gorący sezam przesypać do blendera, dodać olej ryżowy i blendować (ok. 5-6 minut) aż do uzyskania półpłynnej konsystencji – jak sklepowe tahini 🙂  

3. Miód rozgrzać w garnuszku/na patelni do temperatury około 120-125 stopni (zacznie się gotować). Następnie przelać go do miski.

4. Dodać tahini (półpłynny sezam), tarte migdały oraz łyżeczkę kardamonu. Mieszać około 3-4 minuty aż do całkowitego połączenia wszystkich składników.

5. Uformować chałwę w kostkę/prostokąt i zostawić do przestygnięcia, następnie zawinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki (im dłużej tym lepiej). Domowa chałwa jest gotowa – smacznego! 🙂 

 

Uwagi:

– Jeżeli zaczniecie nadmiernie podgrzewać tahini zacznie wytrącać się z niego olej sezamowy (sytuacja nie do uratowania), a sam sezam przybierze konsystencję gęstego masła orzechowego. Chałwa będzie smaczna, ale twarda jak kamień i przez to praktycznie nie jadalna. Prawidłowo przygotowana chałwa jest “tłusta” w dotyku – świadczy to o jej jakości – tłuszcz z sezamu musi zostać w środku! 🙂

– Po połączeniu wszystkich składników i wstępnym przestudzeniu chałwa powinna być zbliżona konsystencją do krówki-ciągutki.

– Jeżeli korzystacie z gotowego, kupnego tahini warto je podgrzać do ok 50 stopni zanim połączycie je z miodem. 

– Tarte migdały możecie zastąpić innymi ulubionymi orzechami 🙂 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Prawdziwa chałwa domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *