Pomysł na śniadaniowe, pieczone jabłko :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Dzisiaj kolejne smakowe wspomnienie dzieciństwa w nieco odświeżonej wersji – pieczone jabłka z kaszą  jaglaną i dodatkami <3 Nie wiem jak u Was, ale u mnie przez kilka ostatnich dni można było podziwiać wszystkie możliwe pogody – słońce, deszcz, grad, śnieg, silny wiatr… Taka późna jesień w bardzo dosadnej wersji – to właśnie ona przypomniała mi o tym słodkim śniadaniu/podwieczorku 🙂 

Pieczone jabłka w moim domu są od zawsze i lubią je absolutnie wszyscy – od najmłodszych po tych nieco bardziej doświadczonych. Spróbujcie koniecznie! 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Pomysł na śniadaniowe, pieczone jabłko 🙂

Dzisiaj kolejne smakowe wspomnienie dzieciństwa w nieco odświeżonej wersji – pieczone jabłka z kaszą  jaglaną i dodatkami <3
Czas przygotowania 20 minut
Pieczenie 40 minut
Posiłek Deser, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
  • 40 ml mleka kokosowego
  • 60 ml wody
  • 20 g żurawiny
  • 1,5 cm świeżego imbiru (najlepiej zamrożonego)
  • 1/2 cytryny
  • 20 g orzechów włoskich – opcjonalnie

Jak przygotować?
 

  • Odkroić górę od jabłka (będzie pokrywką). Wydrążyć gniazda nasienne oraz zrobić miejsce na kaszę. Wydrążone części jabłka pozbawić pestek i twardych części, następnie pokroić na drobne kawałki.
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim jabłko z dodatkiem cynamonu, zetrzeć imbir – smażyć aż do uzyskania konsystencji musu.
  • Włączyć piekarnik i rozgrzać do 180 stopni.
  • Do garnka z musem wsypać kaszę, żurawinę i dodać 60g wody + 40g mleka kokosowego, wcisnąć pół cytryny – gotować do miękkości kaszy.
  • Ugotowaną kaszę z dodatkami przełożyć do wydrążonych wcześniej jabłek (opcjonalnie dodać orzechy włoskie), przykryć jabłkową pokrywką i włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
  • Piec około 40 minut (czas zależny od wielkości jabłka i piekarnika) w temperaturze 180 stopni. Gotowe 🙂
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating