Pomysł na śniadaniowe, pieczone jabłko :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Dzisiaj kolejne smakowe wspomnienie dzieciństwa w nieco odświeżonej wersji – pieczone jabłka z kaszą  jaglaną i dodatkami <3 Nie wiem jak u Was, ale u mnie przez kilka ostatnich dni można było podziwiać wszystkie możliwe pogody – słońce, deszcz, grad, śnieg, silny wiatr… Taka późna jesień w bardzo dosadnej wersji – to właśnie ona przypomniała mi o tym słodkim śniadaniu/podwieczorku 🙂 

Pieczone jabłka w moim domu są od zawsze i lubią je absolutnie wszyscy – od najmłodszych po tych nieco bardziej doświadczonych. Spróbujcie koniecznie! 🙂 

 

Składniki na 2 porcje:

 

– 2 jabłka

– płaska łyżka oleju kokosowego

– 50g kaszy jaglanej

– 1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)

– 40g mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

– 60g wody

– 25g żurawiny

– 1,5cm świeżego imbiru (najlepiej zamrożonego)

– pół cytryny

– 20g orzechów włoskich – opcjonalnie

 

Przygotowanie:

 

  1. Odkroić górę od jabłka (będzie pokrywką). Wydrążyć gniazda nasienne oraz zrobić miejsce na kaszę. Wydrążone części jabłka pozbawić pestek i twardych części, następnie pokroić na drobne kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim jabłko z dodatkiem cynamonu, zetrzeć imbir – smażyć aż do uzyskania konsystencji musu.
  3. Włączyć piekarnik i rozgrzać do 180 stopni.
  4. Do garnka z musem wsypać kaszę, żurawinę i dodać 60g wody + 40g mleka kokosowego, wcisnąć pół cytryny – gotować do miękkości kaszy.
  5. Ugotowaną kaszę z dodatkami przełożyć do wydrążonych wcześniej jabłek (opcjonalnie dodać orzechy włoskie), przykryć jabłkową pokrywką i włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
  6. Piec około 40 minut (czas zależny od wielkości jabłka i piekarnika) w temperaturze 180 stopni. Gotowe 🙂
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *