Pizza żytnia – nasza ulubiona! :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Jestem przekonany, że każdy z Nas zna ją w naprawdę wielu wersjach i z pewnością ma swoje smakowe standardy. Wracając z majówki i planując kolejny wyjazd pomyśleliśmy o naszej ostatniej wizycie w Bergamo – było to równoznaczne z pizzą, świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i naprawdę fenomenalnym widokiem:

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Ta wieczorna, spontaniczna pizza wyszła na tyle dobra, że musiałem się z Wami podzielić przepisem. A widok? Tym razem zadowoliliśmy się fotkami i kolejną wizytą na skyscanner 😀  Na końcu wpisu znajdziecie kilka ciekawostek o tym “włoskim” fast foodzie – sam byłem zaskoczony! 

 

Składniki na 2 duże pizze:

 

– 400g mąki żytniej chlebowej (typ 720) + trochę do podsypania

– 220g wody

– 1 łyżeczka cukru

– 1 czubata łyżeczka soli

– 20g świeżych drożdży

– 15g oliwy

 

Składniki na sos:

 

– 2 średniej wielkości szalotki

– 3 ząbki czosnku

– 15g oliwy

– 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

– 1 płaska łyżeczka suszonego oregano

– 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

– lampka czerwonego wina

– ok 150ml wody

– sól i pieprz

 

Nasze ulubione składniki do położenia na wierzchu:

 

– mozarella (najlepiej twarda, kupiona w kostce) lub maślana Burrata – do zakupienia np. w Lidlu. 

– oliwki

– rukola

– szpinak

– 1 pomidor lub kilka koktajlowych

 

Przygotowanie:

 

  1. Do garnka wlać 220g letniej wody, 15g oliwy, wsypać cukier i łyżeczkę soli.
  2. Pokruszyć drożdże i wsypać do garnka, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać mąkę żytnią (całość), zagnieść ciasto aż do dokładnego połączenia składników (zajmie to kilka minut).
  3. Gotowe ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na 1-1,5 godziny, aż do wyrośnięcia (nie urośnie zbyt wysokie, to normalne).
  4. Na patelni rozgrzać 15 g oliwy, cebulkę i czosnek pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na złoto.
  5. Dodać 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego, oregano, bazylię – całość wymieszać i podsmażyć. Wlać 150ml wody oraz lampkę czerwonego wina – zredukować do gęstego sosu (pod koniec dodać sól i pieprz do smaku). Gotowy sos odstawić na bok. 
  6. Na stole lub stolnicy wysypać trochę mąki, następnie ponownie wyrobić ciasto i podzielić je na 2 kule o tej samej wielkości. Odłożyć na 15 minut (nadal przykryte ściereczką).
  7.  Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Gotowe ciasto cienko rozwałkować formując kwadrat bądź okrąg (można to również zrobić ręcznie), następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  9. Na przygotowanym cieście dokładnie rozsmarować sos, zetrzeć lub pokroić ser, dodać oliwki i pomidory.
  10. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Na gotową pizzę położyć rukolę i szpinak. Smacznego! :))

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Obiecane ciekawostki:

 

  1. Największa pizza na świecie została stworzona 13 grudnia 2012 roku we Włoszech – na ten szalony pomysł wpadli Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi i Matteo Giannotte. W Rzymie stworzyli oni pizzę Ottavia o rozmiarze 1261m² – rozmiar godny działki pod budowę domu -> to trochę więcej niż poznańskie lodowisko Bogdanka, patrzcie sami!Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
    Źródło: https://www.wowamazing.com/trending/bizarre/italian-chefs-break-world-record-worlds-largest-pizza/

    Co ciekawe Ottavia była w pełni bezglutenowa, a całe wydarzenie sponsorował jeden z największych wytwórców mąk bezglutenowych na świecie – Dr. Schar. Cała akcja miała na celu zwrócić uwagę świata na problem celiakii i nadwrażliwości na gluten 🙂

     

  2. Pizza w kosmosie? Nie ma problemu! W 2001 roku popularna również w Polsce sieć restauracji Pizza Hut jako pierwsza (i jedyna) na świecie dostarczyła swoją pizzę na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Wydarzenie było możliwe dzięki współpracy z rosyjskimi naukowcami zajmującymi się żywnością – przed taką dostawą pizza musiała przejść naprawdę wiele testów przydatności 🙂

    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym SzlakuŹródło: news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1345139.stm

     

  3. A teraz ciekawostka z Polski – Krakowska pizzeria Al Forno rzuciła wyzwanie wszystkim miłośnikom piekielnie pikantnego jedzenia!  Każda osoba, która zje najostrzejszą w Polsce, 45 centymetrową pizzę Fuoco Infernale w czasie poniżej 30 minut i bez popijania wygra 1500zł!  Śmiałków było naprawdę wielu – sprostały jednostki. Co ciekawe każda próba zjedzenia tej pizzy transmitowana jest na żywo na fanpage-u pizzeri Al Forno.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Prosta, wegańska tarta na przepysznym, orzechowym spodzie – bez pieczenia! Ciacho rozeszło się w mgnieniu oka, spróbujcie koniecznie! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *