Pizza żytnia

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Jestem przekonany, że każdy z Nas zna ją w naprawdę wielu wersjach i z pewnością ma swoje smakowe standardy. Wracając z majówki i planując kolejny wyjazd pomyśleliśmy o naszej ostatniej wizycie w Bergamo – było to równoznaczne z pizzą, świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i naprawdę fenomenalnym widokiem:


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Ta wieczorna, spontaniczna pizza wyszła na tyle dobra, że musiałem się z Wami podzielić przepisem. A widok? Tym razem zadowoliliśmy się fotkami i kolejną wizytą na skyscanner 😀  Na końcu wpisu znajdziecie kilka ciekawostek o tym „włoskim” fast foodzie – sam byłem zaskoczony! 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Pizza żytnia

Ta wieczorna, spontaniczna pizza wyszła na tyle dobra, że musiałem się z Wami podzielić przepisem 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Wyrastanie ciasta 1 godzina 30 minut
Posiłek Kolacja, Obiad
Porcje 2 pizze

Składniki
  

Ciasto:

  • 400 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) + trochę do podsypania
  • 220 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 15 g oliwy

Sos:

  • 2 średniej wielkości szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 lampka czerwonego wina
  • 150 ml wody
  • sól i pieprz – do smaku

Do położenia na wierzchu:

  • mozarella (najlepiej twarda, kupiona w kostce) lub maślana Burrata – do zakupienia np. w Lidlu. 
  • oliwki
  • rukola / szpinak
  • kilka pomidorków koktajlowych

Jak przygotować?
 

  • Do garnka wlać 220g letniej wody, 15g oliwy, wsypać cukier i łyżeczkę soli.
  • Pokruszyć drożdże i wsypać do garnka, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać mąkę żytnią (całość), zagnieść ciasto aż do dokładnego połączenia składników (zajmie to kilka minut).
  • Gotowe ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na 1-1,5 godziny, aż do wyrośnięcia (nie urośnie zbyt wysokie, to normalne).
  • Na patelni rozgrzać 15 g oliwy, cebulkę i czosnek pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na złoto.
  • Dodać 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego, oregano, bazylię – całość wymieszać i podsmażyć. Wlać 150ml wody oraz lampkę czerwonego wina – zredukować do gęstego sosu (pod koniec dodać sól i pieprz do smaku). Gotowy sos odstawić na bok. 
  • Na stole lub stolnicy wysypać trochę mąki, następnie ponownie wyrobić ciasto i podzielić je na 2 kule o tej samej wielkości. Odłożyć na 15 minut (nadal przykryte ściereczką).
  • Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto cienko rozwałkować formując kwadrat bądź okrąg (można to również zrobić ręcznie), następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Na przygotowanym cieście dokładnie rozsmarować sos, zetrzeć lub pokroić ser, dodać oliwki i pomidory.
  • Piec około 20 minut w 180 stopniach. Na gotową pizzę położyć rukolę i szpinak. Smacznego! :))



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Obiecane ciekawostki:

  1. Największa pizza na świecie została stworzona 13 grudnia 2012 roku we Włoszech – na ten szalony pomysł wpadli Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi i Matteo Giannotte. W Rzymie stworzyli oni pizzę Ottavia o rozmiarze 1261m² – rozmiar godny działki pod budowę domu -> to trochę więcej niż poznańskie lodowisko Bogdanka, patrzcie sami!


    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
    Źródło: https://www.wowamazing.com/trending/bizarre/italian-chefs-break-world-record-worlds-largest-pizza/

     

    Co ciekawe Ottavia była w pełni bezglutenowa, a całe wydarzenie sponsorował jeden z największych wytwórców mąk bezglutenowych na świecie – Dr. Schar. Cała akcja miała na celu zwrócić uwagę świata na problem celiakii i nadwrażliwości na gluten 🙂

     

  2. Pizza w kosmosie? Nie ma problemu! W 2001 roku popularna również w Polsce sieć restauracji Pizza Hut jako pierwsza (i jedyna) na świecie dostarczyła swoją pizzę na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Wydarzenie było możliwe dzięki współpracy z rosyjskimi naukowcami zajmującymi się żywnością – przed taką dostawą pizza musiała przejść naprawdę wiele testów przydatności 🙂


    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

    Źródło: news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1345139.stm

     

  3. A teraz ciekawostka z Polski – Krakowska pizzeria Al Forno rzuciła wyzwanie wszystkim miłośnikom piekielnie pikantnego jedzenia!  Każda osoba, która zje najostrzejszą w Polsce, 45 centymetrową pizzę Fuoco Infernale w czasie poniżej 30 minut i bez popijania wygra 1500zł!  Śmiałków było naprawdę wielu – sprostały jednostki. Co ciekawe każda próba zjedzenia tej pizzy transmitowana jest na żywo na fanpage-u pizzeri Al Forno.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Od zakwasu do własnoręcznie przygotowanego chleba, któremu wręcz nie da się oprzeć! Prosty i „przyjazny” w obsłudze przepis, spróbujcie sami!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating