Piña colada – bezalkoholowy deser z tapioki :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Pierwszy, słoneczny weekend w tym roku przypomniał nam o wakacjach, smakach lata, a także tropikalnym drinku jakim jest Piña colada! 🙂 Zaraz po wakacyjnych wspominkach zabrałem się za przygotowanie tego ultra-prostego deseru, któremu poza rumem absolutnie nic nie brakuje – spróbujcie sami! 🙂 

Zapraszam również do lektury kilku ciekawostek o tapioce, które znajdziecie tutaj -> Pudding z tapioki
 

Składniki na 2-4 porcje:

 

– 600g świeżego ananasa (ok. 500 po obraniu)

– 500ml mleka kokosowego

– 120g tapioki

– 30g ksylitolu – warto pominąć jeżeli ananas jest bardzo słodki.

– szczypta soli

* Opcjonalnie naturalny ekstrakt waniliowy – ilość w zależności od upodobań

 

Przygotowanie:

 

  1. W garnku zagotować mleko kokosowe, następnie wsypać tapiokę i szczyptę soli.
  2. Gotować ok 20 minut pod przykryciem, pamiętajcie, żeby co kilka minut mieszać – tapioka lubi przywierać do dna garnka.
  3. Pod koniec gotowania dodać ksylitol i opcjonalnie naturalny ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszać. Pudding jest gotowy, gdy wszystkie białe kuleczki wypełnią się mlekiem kokosowym.
  4. Przelać zawartość garnka do wybranych pojemniczków.
  5. Obrać owoc, wykroić twardy środek i pokroić na małe kawałki, następnie zblendować na gładki mus. W tej formie przelać na wierzch naszego puddingu. Do dekoracji warto wykorzystać pióropusz/rozetę ananasa. Przed podaniem warto porządnie schłodzić deser – w końcu ma być jak prawdziwa Piña colada 🙂
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *