Ziemniaki Hasselback


Historia ziemniaków Hasselback jest zdecydowanie krótsza niż to często podawane,  swój początek ma w Szwecji w czasach II Wojny Światowej. W 1953 roku po raz pierwszy zaserwował Leif Elisson w gospodzie Hasselbacken znajdującej się na sztokcholmskiej wyspie Djurgården. Tak przyrządzone ziemniaki podbiły już nie jedno podniebienie, dzięki czemu możemy je spotkać w wielu miejscach na świecie. Serwowane na gorąco stanowią idealny dodatek do dania głównego bądź ciepłą przystawkę.


Ziemniaki Hasselback

Rewelacyjna, chrupiąca góra doskonale współgra z miękkim i wilgotnym środkiem przy okazji tworząc danie, które już samym wyglądem cieszy oko.
Czas przygotowania 10 minut
Pieczenie 25 minut
Posiłek Obiad
Porcje 5 ziemniaczków

Składniki
  

  • 5 podobnych rozmiarowo ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego  *lub trochę więcej
  • majeranek, papryka słodka mielona, sól i pieprz *do smaku, ile lubicie 🙂

Jak przygotować?
 

  • Dla ułatwienia nacinania ziemniaków możecie je włożyć pomiędzy cienkie deski do krojenia – wtedy z dużym prawdopodobieństwem nie przetniecie ich do końca 🙂 
  • Dokładnie wyszorować ziemniaki, następnie dokładnie osuszyć.  Rozgrzać piekarnik do 200C.
  • Przy pomocy ostrego noża ponacinać ziemniaki w cienkie, głębokie paski (im cieńsze tym lepszy będzie efekt). Uważajcie, żeby nie przeciąć ziemniaka na pół!
  • Za pomocą pędzelka nasmarować ziemniaki tłuszczem, następnie równomiernie posypać solą, pieprzem, majerankiem, papryką i włożyć je do żaroodpornego naczynia.
  • Całość włożyć do piekarnika i piec przez  20-30 minut (czas zależy głównie od wielkości bulw).
  • Drobno posiekać czosnek, wymieszać go z resztą tłuszczu. Wysunąć blachę z piekarnika, powstałą masę rozsmarować na ziemniakach i piec przez kolejne 20-30 minut (czas zależy głównie od wielkości bulw). Gotowe 🙂



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating