Pieczona, gruszkowa owsianka

 

Pieczona, gruszkowa owsianka jest ciekawą propozycją na zimowe poranki – to słodkie i rozgrzewające śniadanie dostarczy Wam dużo pozytywnej energii. Jeżeli od rana macie mało czasu możecie ją przygotować dzień wcześniej, podana w tej formie również smakuje doskonale 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

– 120g płatków owsianych
– 150ml mleka kokosowego (Jak wybrać dobre mleko kokosowe)
– 1 jajko
– 1-2 gruszki (250-300g) – jeżeli jest bardzo słodka warto użyć mniej dodatkowego słodzidła (poniżej)
– 1 łyżka stołowa miodu – pasuje tutaj idealnie (opcjonalnie ksylitol/inny zamiennik)
– 40 g orzechów (nerkowce/laskowe/włoskie) lub migdałów
– 1 czubata łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– 1/3 gałki muszkatołowej
– odrobina oleju kokosowego/masła klarowanego do wysmarowania naczynia.

 

Przygotowanie:

1. Delikatnie uprażyć orzechy na patelni. Oczyścić gruszkę z ogonka i gniazda nasiennego, następnie pociąć na mniejsze kawałki.
2. Uszykować 2 naczynia żaroodporne, w których będziemy piec nasze śniadanie – przesmarować powierzchnię odrobiną oleju kokosowego/masła klarowanego. Na dno wsypać uprażone wcześniej orzechy i kilka małych kawałków gruszki.
3. W osobnej misce połączyć płatki owsiane, mleko kokosowe, jajko, miód (lub inne słodzidło), resztę gruszki i przyprawy.
4. Całość zblendować na jednolitą masę i przelać do naczyń żaroodpornych.
5. Piec w temperaturze 180C, przez 15-25minut. Krótszy czas pieczenia da nam mocno wilgotną owsiankę, dłuższy konsystencję zbliżoną do ciasta -> spróbujcie co Wam bardziej odpowiada 🙂

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Pieczona, gruszkowa owsianka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *