Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Prosta, dość uniwersalna i bardzo smaczna pasta słonecznikowa, która urozmaici Wasze śniadania, kanapki i tosty 🙂 

 

Składniki:

 

– 200g pestek słonecznika

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 1 średniej wielkości cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– ok 20 połówek suszonych pomidorów (cały mały słoik)

– 8 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego – najlepiej Petti z toskańskich pomidorów, dostępny m. in. w Carrefour.

– 1 czubata łyżeczka ksylitolu

– sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Pestki słonecznika zalać wodą i zostawić na minimum 3-4 godziny (najlepiej na noc)

2. Po tym czasie pestki odsączyć na sitku i przełożyć do miski, w której będziemy przyrządzać pastę. 

2. Na patelni rozgrzać oliwę (2 łyżki), podsmażyć na złoto cebulkę i czosnek. Całość dodać do miski ze słonecznikiem.

3. Dodać przecier pomidorowy, suszone pomidory, ksylitol, 2 łyżki oliwy z oliwek i zblendować na jednolitą masę. 

4. Doprawić solą do smaku (jeżeli jest taka konieczność), dokładnie wymieszać. Gotowe, tak przygotowaną pastę można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Smacznego! 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



2 wspomnień o “Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *