Paella z krewetkami – witajcie w Barcelonie!


Paella to narodowa potrawa której musicie spróbować będąc w Hiszpanii! Nazywana jest również daniem niedzielnym z racji serwowania jej głównie na specjalne okazje lub rodzinny obiad 🙂 Tradycyjnie przygotowuje się ją na stosunkowo płytkiej patelni z dwoma uszkami – „paellara” od której to wzięła się nazwa tej potrawy. 

Co ciekawe, dawniej paelli nie rozdzielało się na oddzielne talerze – każdy z gości brał kęs za pomocą drewnianej łyżki, bezpośrednio z patelni postawionej na środku stołu 🙂  Przygotowałem dla Was najbardziej popularną wersję tego hiszpańskiego dania czyli Paella Marinera – z owocami morza lub jak w moim przypadku
z samymi krewetkami – koniecznie spróbujcie! 


Paella z krewetkami – witajcie w Barcelonie!

Paella to narodowa potrawa której musicie spróbować będąc w Hiszpanii! Często serwowana jest na specjalne okazje lub rodzinny obiad 🙂
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Posiłek Obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 300 g ryżu -> hiszpańska odmiana Bomba, Calasparra lub opcjonalnie ryż do risotto – Arborio.
  • 400 g krewetek – możecie wykorzystać te w pancerzach i z głową – będzie bardziej ozdobnie 🙂 Spójrzcie na zdjęcia na końcu wpisu! 
  • 1 l prawdziwego, domowego bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki lub mała garść świeżej kolendry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej *czubata
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej *czubata
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować?
 

  • Rozmrozić krewetki. Papryki pokroić w kostkę, pora w krótkie paski,  drobno posiekać czosnek i cebulę.
  • Szafran wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (do 1/3 szklanki) i odstawić na bok.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek. Mieszać, aż do zeszklenia. Następnie wsypać pokrojoną paprykę i pora, podsmażać kolejne 2 minuty. 
  • Dodać wino, paprykę słodką i wędzoną oraz koncentrat pomidorowy. Gotować, aż do delikatnego zredukowania sosu.  
  • Po 3-4 minutach dodać ryż, całość dokładnie wymieszać. Zredukować moc kuchenki, dodać szafran i stopniowo wlewać bulion – od tego momentu CAŁKOWICIE przestać mieszać. Gotować przez 6-8 minut.
  •  Dodać krewetki, przykryć danie pokrywką i kontynuować przez kolejne 6-8 minut. Na koniec doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem – wedle uznania 🙂 
  • Gdy danie będzie gotowe – całość posypać świeżo posiekaną kolendrą/pietruszką i przyozdobić kawałkami cytryny lub limonki. Gotowe 🙂 

Dodatkowe uwagi

Uważajcie na temperaturę – jeżeli będzie zbyt wysoka paella spali się od spodu. 



Na koniec zdjęcie paelli którą jedliśmy na najsłynniejszym targu w Barcelonie – La Boqueria. Koniecznie wybierzcie się tam będąc w tym niesamowitym mieście! 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



1 wspomnienie o “Paella z krewetkami – witajcie w Barcelonie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating