Paella z krewetkami – witajcie w Barcelonie!

 

Paella to narodowa potrawa której musicie spróbować będąc w Hiszpanii! Nazywana jest również daniem niedzielnym z racji serwowania jej głównie na specjalne okazje lub rodzinny obiad 🙂 Tradycyjnie przygotowuje się ją na stosunkowo płytkiej patelni z dwoma uszkami – “paellara” od której to wzięła się nazwa tej potrawy. 

Co ciekawe, dawniej paelli nie rozdzielało się na oddzielne talerze – każdy z gości brał kęs za pomocą drewnianej łyżki, bezpośrednio z patelni postawionej na środku stołu 🙂  Przygotowałem dla Was najbardziej popularną wersję tego hiszpańskiego dania czyli Paella Marinera – z owocami morza lub jak w moim przypadku z samymi krewetkami – koniecznie spróbujcie! 

 

Składniki na 4 porcje:

 

– 300g ryżu -> hiszpańska odmiana Bomba, Calasparra lub opcjonalnie ryż do risotto – Arborio.
– 400g krewetek – możecie wykorzystać te w pancerzach i z głową – będzie bardziej ozdobnie 🙂 Spójrzcie na zdjęcia na końcu wpisu! 
– ok. 1 litra bulionu warzywnego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– natka pietruszki lub mała garść świeżej kolendry
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– pół małego pora
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 2 szczypty szafranu
– kieliszek białego wina
– 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej
– 1 cytryna lub limonka
– 
sól i pieprz do smaku 😉

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Rozmrozić krewetki. Papryki pokroić w kostkę, pora w krótkie paski,  drobno posiekać czosnek i cebulę.
  2. Szafran wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (do 1/3 szklanki) i odstawić na bok.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek. Mieszać, aż do zeszklenia. Następnie wsypać pokrojoną paprykę i pora, podsmażać kolejne 2 minuty. 
  4. Dodać wino, paprykę słodką i wędzoną oraz koncentrat pomidorowy. Gotować, aż do delikatnego zredukowania sosu.  
  5. Po 3-4 minutach dodać ryż, całość dokładnie wymieszać. Zredukować moc kuchenki, dodać szafran i stopniowo wlewać bulion – od tego momentu CAŁKOWICIE przestać mieszać. Gotować przez 6-8 minut.
  6.  Dodać krewetki, przykryć danie pokrywką i kontynuować przez kolejne 6-8 minut. Na koniec doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem – wedle uznania 🙂 
    Gdy danie będzie gotowe – całość posypać świeżo posiekaną kolendrą/pietruszką i przyozdobić kawałkami cytryny lub limonki. Gotowe 🙂 

Uważajcie na temperaturę – jeżeli będzie zbyt wysoka paella spali się od spodu. 

 

Na koniec zdjęcie paelli którą jedliśmy na najsłynniejszym targu w Barcelonie – La Boqueria. Koniecznie wybierzcie się tam będąc w tym niesamowitym mieście! 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



1 wspomnienie o “Paella z krewetkami – witajcie w Barcelonie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *