Orzeźwiający, zielony deser

 

Orzeźwiający, kokosowy mus, który idealnie nadaje się jako zakończenie obfitego posiłku lub lekkie, aczkolwiek sycące drugie śniadanie/podwieczorek. Jego zastosowanie jest dość uniwersalne – świetnie sprawdził się również jako nadzienie do naleśników lub polewa do pankejków 🙂

 

Składniki dla 2 osób:

– pół awokado
– pół banana
– 100ml mleka kokosowego (Jak wybrać dobre mleko kokosowe?)
– 1 łyżka ksylitolu
– 30g orzechów nerkowca
– maliny na wierzch (ilość w zależności od upodobań)
– kilka pociętych na paski listków mięty
*Cytryna –  wciśnięty do musu sok z cytryny nadaje mu orzeźwienia. Ilość należy dopasować do własnych upodobań.

 

Przygotowanie:

1. Awokado przekroić na 2 części, jedną połowę wydrążyć łyżeczką i włożyć do miski/blendera. Dodać pół banana, mleko kokosowe i ksylitol. Zblendować na jednolitą masę. Sprawdzić smak i zacząć stopniowo dodawać cytryny (cały czas próbując, do ostatecznego efektu).
2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni, następnie przełożyć je na spód docelowych pojemników (miseczek itp).
3. Do pojemniczków z orzechami wlać zblendowaną masę, na wierzch położyć maliny i posypać miętą.

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *