Onigirazu – japońska kanapka na wypasie <3

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Onigirazu to jedna z moich ulubionych kanapek. Mimo, że wymaga poświęcenia większej ilości czasu niż tradycyjna, to uwierzcie mi, że zdecydowanie warto – jest rewelacyjna! <3 Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne przekąski lub z jakiegoś powodu chcecie ograniczyć ilość spożywanego pieczywa , albo po prostu lubicie nowe smaki – nie mogliście trafić lepiej 🙂

Mała, sycąca, pyszna i w pełni Wasza – do środka możecie wsadzić co tylko zechcecie! 🙂 Poniżej moja ulubiona wersja tej „wypasionej” kanapki, smacznego! 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Onigirazu – japońska kanapka na wypasie

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne przekąski lub z jakiegoś powodu chcecie ograniczyć ilość spożywanego pieczywa – nie mogliście trafić lepiej 🙂
Czas przygotowania 35 minut
Studzenie ryżu 1 godzina
Posiłek Kolacja, Obiad, Przekąska, Śniadanie
Porcje 5 kanapek

Składniki
  

  • 300 g naturalnego tofu
  • 300 g ryżu do sushi
  • 5 kwadracików/listków glonów nori
  • 500 ml wody
  • 1 1/2 łyżki ksylitolu/miodu/cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 100 g sezamu
  • 1 średniej wielkości burak gotowany, marchewka, ogórek, awokado
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (Devley Premium)
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 czubata łyżeczka suszonego chilli w płatkach
  • 5 łyżek oleju kokosowego/ryżowego – do smażenia tofu.  
  • sól do smaku

Jak przygotować?
 

  • Ryż dokładnie przepłukać wodą, następnie wsypać do garnka – gotować w 500ml wody.
  • W szklance wymieszać sos sojowy, ksylitol lub inne słodzidło i ocet ryżowy. Zawartość szklanki wlać do garnka z ryżem (pod koniec gotowania), dokładnie wymieszać, a gdy większość wody odparuje odstawić na bok do przestygnięcia. 
  • W miseczce dokładnie wymieszać majonez, ketchup, paprykę wędzoną, płatki chilli oraz sól (do smaku).
  • Warzywa i awokado pokroić w drobne paski.
  • Sezam podprażyć na złoto. 
  • Na patelni rozgrzać olej, tofu podzielić na 5 porcji (grubsze paski), następnie podsmażyć na jasnobrązowy kolor z każdej strony – gotowe tofu odsączyć na ręczniku kuchennym.
  • Na stole rozłożyć nori, na środku każdego uformować kwadrat z ryżu. Warstwę ryżu polać odrobiną sosu majonezowo-ketchupowego, następnie równo ułożyć wszystkie warzywa, awokado i słupki tofu. 
  • Całość posypać sezamem, ponownie dodać odrobinę sosu majonezowo-ketchupowego. Na wierzchu uformować kolejny kwadracik z ryżu.
  • Złożyć wszystkie boki do środka tworząc względnie szczelną kopertę. Tak przygotowaną kanapkę otoczyć dłońmi i delikatnie przyciskać z każdej strony, aż do przyklejenia każdego z narożników nori.
  • Gotowe "koperty" przekroić na pół. Smacznego! 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Od zakwasu do własnoręcznie przygotowanego chleba, któremu wręcz nie da się oprzeć! Prosty i „przyjazny” w obsłudze przepis, spróbujcie sami!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating