Onigirazu – japońska kanapka na wypasie <3

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Onigirazu to jedna z moich ulubionych kanapek. Mimo, że wymaga poświęcenia większej ilości czasu niż tradycyjna, to uwierzcie mi, że zdecydowanie warto – jest rewelacyjna! <3 Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne przekąski lub z jakiegoś powodu chcecie ograniczyć ilość spożywanego pieczywa , albo po prostu lubicie nowe smaki – nie mogliście trafić lepiej 🙂

Mała, sycąca, pyszna i w pełni Wasza – do środka możecie wsadzić co tylko zechcecie! 🙂 Poniżej moja ulubiona wersja tej “wypasionej” kanapki, smacznego! 

 

 

Składniki:

 

– 300g naturalnego tofu

– 5 kwadracików/listków glonów nori

– 300g ryżu do sushi 

– 500ml wody

– 1,5 łyżki ksylitolu/miodu/cukru

– 2 łyżki sosu sojowego

– 3 łyżki octu ryżowego

– 100g sezamu

– 1 średniej wielkości burak gotowany, marchewka, ogórek, awokado

– 2 czubate łyżki majonezu (Kielecki)

– 2 łyżki ketchupu (Devley Premium)

– 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

– 1 czubata łyżeczka suszonego chilli w płatkach

– sól do smaku

– ok. 5 łyżek oleju kokosowego/ryżowego – do smażenia tofu. 

 

Przygotowanie:

 

1. Ryż dokładnie przepłukać wodą, następnie wsypać do garnka – gotować w 500ml wody.

2. W szklance wymieszać sos sojowy, ksylitol lub inne słodzidło i ocet ryżowy. Zawartość szklanki wlać do garnka z ryżem (pod koniec gotowania), dokładnie wymieszać, a gdy większość wody odparuje odstawić na bok do przestygnięcia. 

3. W miseczce dokładnie wymieszać majonez, ketchup, paprykę wędzoną, płatki chilli oraz sól (do smaku).

4. Warzywa i awokado pokroić w drobne paski.

5. Sezam podprażyć na złoto. 

6. Na patelni rozgrzać olej, tofu podzielić na 5 porcji (grubsze paski), następnie podsmażyć na jasnobrązowy kolor z każdej strony – gotowe tofu odsączyć na ręczniku kuchennym.

7. Na stole rozłożyć nori, na środku każdego uformować kwadrat z ryżu. Warstwę ryżu polać odrobiną sosu majonezowo-ketchupowego, następnie równo ułożyć wszystkie warzywa, awokado i słupki tofu. 

8. Całość posypać sezamem, ponownie dodać odrobinę sosu majonezowo-ketchupowego. Na wierzchu uformować kolejny kwadracik z ryżu.

9. Złożyć wszystkie boki do środka tworząc względnie szczelną kopertę. Tak przygotowaną kanapkę otoczyć dłońmi i delikatnie przyciskać z każdej strony, aż do przyklejenia każdego z narożników nori.

10. Gotowe “koperty” przekroić na pół. Smacznego! 🙂

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Zjawiskowa tarta na boskim, orzechowym spodzie – bez pieczenia!

Prosta, wegańska tarta na przepysznym, orzechowym spodzie – bez pieczenia! Ciacho rozeszło się w mgnieniu oka, spróbujcie koniecznie! 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *