Obłędnie proste kruche ciasteczka – wszystkie składniki masz w domu!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Ciasteczka, które powstały przez przypadek, z potrzeby chwili i tego, co akurat miałem w domu. Jak dla mnie bajka – po przestudzeniu są idealnie kruche, w sam raz słodkie i zdecydowanie nadają się na towarzysza codziennej kawy. Przyszli niezapowiedziani goście? Nie ma problemu, te ciastka robi się po prostu błyskawicznie i z produktów, które większość osób z pewnością ma w kuchennej szafce! 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Obłędnie proste kruche ciasteczka – wszystkie składniki masz w domu!

Idealnie kruche, w sam raz słodkie i zdecydowanie nadają się na towarzysza codziennej kawy. Zrobisz je w kilka chwil z tego co masz pod ręką!
Czas przygotowania 30 minut
Pieczenie 15 minut
Posiłek Deser, Przekąska
Porcje 2 blachy

Składniki
  

  • 500 g eko mąki orkiszowej typ 500-700. Ciastka robiłem już kilka razy, na żytniej chlebowej też wychodzą zacne! 
  • 200 g dobrego jakościowo masła (koniecznie z lodówki)
  • 15 g "domowego" cukru z prawdziwą wanilią lub ksylitolu z wanilią
  • 200 g ksylitolu lub w tradycyjnej wersji tyle 200-220g cukru nierafinowanego

Jak przygotować?
 

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dokładnie zagnieść razem na jednolite ciasto. Z początku masło będzie twarde, ale po chwili ustąpi i ładnie połączy się z resztą składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
  • Powstałe ciasto rozwałkować na tą samą grubość – jaką? to już zależy od Was 🙂 
  • Wycinamy ciastka (szklanka/foremka), przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach aż do zarumienienia, czas zależy od grubości ciastek (moje około 10 minut).  Po wstępnym przestygnięciu (10-15 minut) są gotowe do jedzenia! 🙂  



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Od zakwasu do własnoręcznie przygotowanego chleba, któremu wręcz nie da się oprzeć! Prosty i „przyjazny” w obsłudze przepis, spróbujcie sami!



1 wspomnienie o “Obłędnie proste kruche ciasteczka – wszystkie składniki masz w domu!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating