O mnie

 

Cześć!

Miło mi gościć Cię Na Kulinarnym Szlaku. Jestem przekonany, że znajdziesz tu sporo zdrowych inspiracji kulinarnych, a relacje z podróży przybliżą Ci odwiedzane przeze mnie kraje „od kuchni” i nie tylko.

Zdrowe odżywianie jest niezwykle szerokim tematem, gości on w moim życiu od wielu lat, jednak nie zawsze tak było. Zanim przeszedłem na „lepszą stronę”, borykałem się ze sporą otyłością, awitaminozą i brakiem akceptacji samego siebie. Odmieniłem swoje życie, schudłem 58 kg, co wbrew pozorom- bardzo mocno odbiło się na moim zdrowiu.  Jeżeli chcesz poznać całą historię mojej przemiany zapraszam tutaj – Moja historia

Pasją kulinarną i podróżniczą zostałem skutecznie zarażony przez moją rodzinę, od maleńkości lubiłem pomagać w kuchni, poznawać nowe smaki, a wraz z wiekiem moja hulaszcza dusza i chęć odkrywania posyłały mnie w różne końce Polski i świata.

Swoją wiedzę żywieniową zdobywałem na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu,  pochałaniając niezliczone ilości książek tematycznych, a także uczestnicząc w wielu szkoleniach, seminariach i warsztatach kulinarnych. Na Kulinarnym Szlaku powstało z uwielbienia do gotowania i poznawania świata, za czym idzie niesamowita ilość smaków i kultur, które ma on nam do zaoferowania.

Gotując opieram się głównie (chociaż nie tylko) na kuchni roślinnej, bezglutenowej, bez cukru  i zbędnych chemicznych lub rafinowanych dodatków – po prostu zdrowej. Do założenia strony zmotywowalście mnie również Wy – osoby z którymi spotykam się na co dzień lub współpracuje. Chcę Wam pokazać, że zdrowe odżywianie może wejść w nawyk na tyle skutecznie, że stanie się ono smacznym stylem życia, a także złamać stereotyp m.in. o tym, że jest trudne, wymagające,
a prawdziwy facet musi jeść mięso.

 

Miłego czytania 🙂

Jan Ogrodowski – specjalista ds. żywienia i trener personalny
Na Kulinarnym Szlaku & Wielkopolskie Centrum Promocji Zdrowia Sp. z o. o.