Niezawodne ciasto drożdżowe mojej babci – pyszne!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Przepis na to ciasto jest jednym z naprawdę nielicznych Na Kulinarnym Szlaku, które w podstawie mają normalną mąkę pszenną (eko), mleko oraz zwykły, nierafinowany cukier. Oczywiście mógłbym go przerobić bez większej straty ale uważam, że są przepisy, których nie powinno się zmieniać. Dla mnie to Ferrari wśród drożdżowych ciast i łączy się z naprawdę wieloma przyjemnymi wspomnieniami.

Gwarantuję – jak spróbujecie jeszcze ciepłego, delikatnego, nieprzesłodzonego ciasta z idealnie kruchą
i słodką kruszonką, wiśniami… wszystkie troski znikają, od ręki!

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Placek drożdżowy z dzisiejszego przepisu jest w mojej rodzinie od zawsze, towarzyszył nam przy okazji świąt lub większych rodzinnych spotkań. Jest niezawodny, wychodzi zawsze i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie przypadł do gustu. Ciasto przygotowuje się absolutnie błyskawicznie i wymaga jedynie podstawowych składników, które znajdziecie w swojej kuchni. 

 

Składniki na ciasto:

 

– 50g świeżych drożdży – temperatura pokojowa

– 250g mleka – temperatura pokojowa 

– 4 łyżki stołowe cukru

– 80g masła (1/3 kostki) – roztopione, ale nie gorące.

– 500g mąki pszennej, ja używam typ 550 + trochę do obtoczenia owoców

– 1 całe jajo i 2 żółtka – temperatura pokojowa

*opcjonalnie solidna garść rodzynek, warto je wcześniej namoczyć w rumie, chociaż nie jest to konieczne

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Składniki na kruszonkę:

 

– 160-180g masła (2/3 kostki lub trochę więcej). Masło musi być zimne.

– 2 czubate łyżki stołowe wiórków kokosowych

– 4-5 łyżek stołowych cukru

– 250g mąki j.w 

 

Przygotowanie:

 

  1. W delikatnie podgrzanym mleku (ok 40 stopni) rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę, rodzynki, jajko i żółtka. Dokładnie i cierpliwie wyrabiać ciasto (jak zacznie odchodzić od ręki to zaczyna być okej), na koniec dodać masło i zagnieść ciasto ponownie do pełnego połączenia składników. Ciasto przykryć kuchenną ściereczką i zostawić na ok 10 minut do wstępnego wyrośnięcia.
  2. Kruszonka – wszystkie składniki dodać do osobnej miski i zagnieść, aż do pełnego połączenia składników. Uformować kulkę i odłożyć na chwilę na bok.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć tam ciasto i równomiernie rozprowadzić. Owoce obtoczyć w mące (koniecznie) i poukładać na cieście.
  4. Przygotowaną wcześniej kruszonkę pokruszyć równomiernie na całą powierzchnię ciasta.
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni – do tzw. “suchego patyczka”. Gotowe :))

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Domowy chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

Od zakwasu do własnoręcznie przygotowanego chleba, któremu wręcz nie da się oprzeć! Prosty i “przyjazny” w obsłudze przepis, spróbujcie sami!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *