Niedzielny budyń jaglany – kolejny smak dzieciństwa

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Budyń jest jedną z rzeczy, które chyba każdy dobrze wspomina z czasów dzieciństwa 😀 Oczywiście przygotowałem dla Was wersję nietypową, ale równie smaczną – bez mleka krowiego i sztucznych proszków. Zasmakował nam na tyle, że trzech dni jemy go na śniadanie – pycha! <3

 

 

Składniki na dwie porcje:

 

– 120g kaszy jaglanej

– 300g mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

– 50g wody

– 1 średniej wielkości banan

– 200-300g malin/jagód

– łyżka ksylitolu lub innego słodzidła 

*opcjonalnie laska wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Ugotować kaszę jaglaną na 250g mleka kokosowego. Jeżeli chcecie użyć wanilii wyskrobcie nożykiem miąższ ze środka laski i włóżcie je do garnka.
  2. Gotową kaszę przełożyć do blendera, dodać resztę mleka kokosowego, wodę, banana, ksylitol i zblendować na jednolitą, gładką masę (ok 2-3 minuty).
  3. Gotowy budyń przelać do misek, na wierzchu ułożyć maliny – gotowe! 🙂 

 

Jeżeli macie więcej czasu możecie połowę owoców włożyć go garnuszka, podgrzać je na małym gazie (ew. z dodatkiem wody) i zredukować je do gęstego sosu 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *