Niedzielny budyń jaglany – kolejny smak dzieciństwa

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Budyń jest jedną z rzeczy, które chyba każdy dobrze wspomina z czasów dzieciństwa 😀 Oczywiście przygotowałem dla Was wersję nietypową, ale równie smaczną – bez mleka krowiego i sztucznych proszków. Zasmakował nam na tyle, że trzech dni jemy go na śniadanie – pycha! <3


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Niedzielny budyń jaglany – kolejny smak dzieciństwa

Budyń jest jedną z rzeczy, które chyba każdy dobrze wspomina z czasów dzieciństwa 😀 Zasmakował nam na tyle, że trzech dni jemy go na śniadanie – pycha! <3
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Deser, Przekąska, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 300 g mleka kokosowego
  • 50 g wody
  • 1 średniej wielkości banan
  • 300 g malin/jagód
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła 
  • *opcjonalnie laska wanilii

Jak przygotować?
 

  • Ugotować kaszę jaglaną na 250g mleka kokosowego. Jeżeli chcecie użyć wanilii wyskrobcie nożykiem miąższ ze środka laski i włóżcie je do garnka.
  • Gotową kaszę przełożyć do blendera, dodać resztę mleka kokosowego, wodę, banana, ksylitol i zblendować na jednolitą, gładką masę (ok 2-3 minuty).
  • Gotowy budyń przelać do misek, na wierzchu ułożyć maliny – gotowe! 🙂 
  • Jeżeli macie więcej czasu możecie połowę owoców włożyć go garnuszka, podgrzać je na małym gazie (ew. z dodatkiem wody) i zredukować je do gęstego sosu 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
c
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating