Nasze ulubione ciasto marchewkowe!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Wczoraj przypomniałem sobie o jednym z wypieków, którego baaaardzo dawno nie jadłem. Z samego rana zabrałem się do pracy, odkurzyłem przepis, trochę go podrasowałem i jest – przedstawiam nasze ulubione ciasto marchewkowe <3 Składników jest sporo, ale zdecydowanie każdego z nich warto użyć – samo ciacho przygotowuje się naprawdę błyskawicznie 🙂 Spróbujcie koniecznie, jestem przekonany, że będziecie zachwyceni! 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 25cm:

 

– 500g marchewki

– 400g świeżego ananasa (już bez skórki)

– 100g migdałów (można kupić już zmielone)

– 100g orzechów nerkowca

– 100g mąki kokosowej (można też użyć wiórki kokosowe)

– 100g mąki ziemniaczanej

– 200g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (biała)

– 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 czubata łyżka (stołowa) domowej przyprawy do piernika

– 150g ksylitolu

– 250ml oleju kokosowego

– 6 jajek

– 80ml mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

–  szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

1. Rozpuścić olej kokosowy i odstawić do przestygnięcia. Jeżeli jajka są w lodówce należy je wyjąć (najlepiej, żeby miały temperaturę pokojową).

2. Na małym ogniu podprażyć nerkowce i migdały (pominąć, jeżeli są już zmielone).

3. Małego ananasa obrać ze skórki, wykroić twardy środek – resztę zblendować na jednolity mus.

4. Marchewkę zetrzeć na tarce (małe oczko), następnie wymieszać z ananasem.

5. W misce połączyć mąkę ziemniaczaną, gryczaną, kokosową, orzechy, migdały, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli – całość dokładnie wymieszać.

6. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cały czas ubijając wsypać ksylitol, przestudzony olej kokosowy (stopniowo) i mleko kokosowe (całość trwała około 5-6 minut).

7. “Masę jajeczną” przelać do miski z mąkami (punkt nr 5), dodać marchewkę i ananasa, następnie powoli i dokładnie wymieszać.

8. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć tam gotową masę.

9. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni, aż do “suchego patyczka”. Po przestygnięciu możecie posypać ciasto “cukrem pudrem” zrobionym z ksylitolu – gotowe 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *