Magiczny, świąteczny składnik – domowa przyprawa do piernika :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Bogata w smak, przepiękny aromat i naturalnie brązowy kolor. Wolna od wypełniaczy, chemii i zbędnych dodatków – taka właśnie powinna być domowa przyprawa do piernika! Bez tego magicznego składnika święta nie byłyby takie same, poniżej przepis na naszą ulubioną wersję – spróbujcie koniecznie 🙂  

 

 

Składniki:

 

– 100g cynamonu (najlepiej cejlońskiego)

– 30g mielonego imbiru

– 30g nasion anyżu

– 20g gałki muszkatołowej

– 20g nasion kolendry

– 20g kardamonu

– 20g goździków

– 10g kolorowego pieprzu

– 10g ziela angielskiego 

 

 

Przygotowanie:

 

1. Wszystkie składniki wsypać do blendera kielichowego lub partiami do elektrycznego młynka do kawy.

2. Całość zmielić na jednolity pył – na koniec warto przesiać na sitku. 

3. Gotową przyprawę piernikową schować od razu do słoiczka w odpowiednim rozmiarze – w ten sposób przez długi czas zachowa swój świąteczny, korzenny aromat 🙂 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



1 wspomnienie o “Magiczny, świąteczny składnik – domowa przyprawa do piernika :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *