Domowy hummus!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku




Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na naszą ulubioną wersję klasycznego hummusu, a także kilka ciekawostek o tym wschodnim przysmaku 🙂

Hummus to jeden z nielicznych przysmaków na świecie, o który w dalszym ciągu trwają zażarte konflikty. Podobno ta pyszna pasta powstała w Izraelu, jednak tyle samo przesłanek głosi o tym, że powstał jednak w Libanie…

Co ciekawe spór (trwający w sumie od zawsze) zaostrzył się w 2010 roku, a konkretnie w styczniu. Wtedy to Izraelczycy w miejscowości Abu Gosh przygotowali ogromną, ponad 4-tonową porcję hummusu pokazując w ten sposób, że to oni są najlepsi w wytwarzaniu tej pasty.


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Źródło: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/07/18/483715410/give-chickpeas-a-chance-why-hummus-unites-and-divides-the-mideast?t=155789824042


Na odpowiedź nie trzeba było czekać długo –  w maju tego samego roku, w miejscowości położonej obok Bejrutu, Libańczycy pobili rekord serwując ważącą 10452 kg porcję najprawdziwszego na świecie hummusu 😀 Co jeszcze ciekawsze, liczba ta nie jest przypadkowa. Dokładnie 10452 km² wynosi całkowita powierzchnia Libanu – ładnie to sobie wymyślili, prawda? 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Źródło:https://www.thestar.com/news/world/2010/05/09/lebanese_cooks_break_world_record_with_gigantic_serving_of_hummus.html




Hummusowa wojna z pewnością będzie trwała w nieskończoność – czy nie lepiej jednak usiąść do stołu w doborowym towarzystwie i cieszyć się smakiem tej przepysznej pasty? 🙂  Można ją przygotować w naprawdę wielu wersjach, jednak zacznijmy od tej podstawowej – spróbujcie koniecznie! :))



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Domowy hummus!

Dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na naszą ulubioną wersję klasycznego hummusu, a także kilka ciekawostek o tym wschodnim przysmaku 🙂
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 1 godzina 20 minut
Moczenie 12 godzin
Posiłek Dodatki, Pasty, dipy

Składniki
  

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 250 ml zimnej wody – najlepiej jednak odlać wywar z ugotowanej ciecierzycy, schłodzić i dodawać zamiast wody. 
  • 1 1/2 cytryny
  • 150 g jasnej pasty tahini – najlepiej domowej produkcji bo to chwila moment, a z pewnością nie będzie gorzka. 
  • 2 łyżki ulubionej oliwy z oliwek + trochę do podlania gotowego już hummusu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka kuminu (lub więcej jeżeli lubicie)
  • sól – ilość według własnego uznania

Jak przygotować?
 

  • Ciecierzycę zalać wodą (ze sporym zapasem) z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i zostawić na noc (12 godzin).
  • Wylać starą wodę, wlać świeżą (ze sporym zapasem), dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, obraną cebulę oraz czosnek. Całość gotować, aż do zmięknięcia ciecierzycy – musi być na tyle miękka, żeby można było ją bardzo łatwo rozgnieść palcami (u mnie trwało to trochę ponad godzinę).
  • Odlać dużą szklankę wywaru z ugotowanej ciecierzycy i ostudzić – resztę wywaru wylać. Ugotowaną ciecierzycę wraz z cebulą i czosnkiem przełożyć do blendera.
  • Dodać tahini i sok z 1,5 cytryny, całość zblendować na gładką, jednolitą masę. Kumin dokładnie rozetrzeć w moździerzu.
  • Do blendera wsypać kumin, wlać 2 łyżki oliwy, następnie stopniowo dodawać zimnej wody/zimnego wywaru – blendować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. W tym momencie proponuje również dosolić całość – według własnego uznania 🙂
  • Gotowy hummus przełożyć na talerzyki. Najbardziej smakuje nam, gdy podlany jest oliwą z oliwek oraz posypany granatem i posiekaną pietruszką <3  Smacznego!



Jeżeli tak jak my jesteś fanem tego smakołyku zajrzyj jeszcze tutaj -> Hummus z orzechową nutą 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



3 wspomnień o “Domowy hummus!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating