Naleśniki żytnio-konopne na

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku – z tej okazji przygotowałem dla Was prosty przepis na przepyszne, zielone naleśniki 🙂 W moje ręce trafiła również mąka konopna (i nie tylko) prosto od dobrekonopie.pl, która z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni – spróbujcie koniecznie <3 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Składniki dla 2-3 osób

 

 

Naleśniki:

 

– 100g mąki żytniej typ 720

– 30g mąki konopnej, którą możecie kupić tutaj 

– 2 jajka

– 150g mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

– 250g wody gazowanej

– sól – do smaku

– masło klarowane (do smażenia) – Jak zrobić masło klarowane

 

Szpinak: 

 

– 500g szpinaku

– 4 ząbki czosnku 

– 1 szalotka

– 20g masła klarowanego

– 50g mleka kokosowego

– sól i pieprz – do smaku

*opcjonalnie można dodać trochę pokrojonego w kostkę,  twardego, owczego sera Pecorino Romano (z Auchan, 12zł) – bardzo mi tutaj pasował 🙂

 

Przygotowanie:

 

1. Wszystkie składniki na naleśniki przełożyć do blendera kielichowego – zblendować na jednolite ciasto naleśnikowe.

2. Rozgrzać patelnię, przed każdym naleśnikiem delikatnie przesmarować ją masłem klarowanym. Smażyć aż do zarumienienia z obu stron. 

3. Na osobnej patelni roztopić masło i podsmażyć na złoto szalotkę z czosnkiem, następnie dodać szpinak i poczekać, aż zmniejszy swoją objętość.

4. Pod koniec smażenia szpinaku dodać mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku – dokładnie wymieszać.

5. Usmażone naleśniki wypełnić szpinakiem i złożyć w pożądany przez Was kształt – gotowe :)) 

 

Jeżeli chcecie wiedzieć, dlaczego w Anglii gosposie ścigają się z patelniami lub po prostu poznać  inne przepisy, zapraszam tutaj – Naleśniki w najlepszym wydaniu Międzynarodowy Pancake Day! Miłego wieczoru!
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *