Naleśniki z jagodami i kokosową bitą śmietaną – rewelacja!

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Dzisiejszy przepis zainspirowany został naleśnikami z jagodami, które co roku jadam zawsze w tym samym miejscu – w Schronisku nad Łomniczką. W tym kameralnym miejscu czas zatrzymał się wieeele lat temu, a niepowtarzalny klimat podkreśla brak doprowadzonego prądu. My zajrzeliśmy tam podczas ostatniej, całodniowej wędrówki po górach 🙂 


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Wierzcie lub nie, ale naleśniki z przepisu smażyłem na śniadanie o 5:15 rano, przed naszym wyjazdem nad morze – można! 🙂  Przygotowałem je w formie bezglutenowej i z moim ostatnim pomysłem na bitą śmietanę z mleka kokosowego! Z początku trochę wątpiłem w jej smak, ale wyszła naprawdę rewelacyjna, spróbujcie sami 🙂


Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Naleśniki z jagodami i kokosową bitą śmietaną – rewelacja!

Dzisiejszy przepis zainspirowany został naleśnikami z jagodami, które co roku jadam zawsze w tym samym miejscu – w Schronisku nad Łomniczką.
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek Deser, Obiad, Śniadanie
Porcje 2 duże porcje

Składniki
  

  • 120 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej (biała)
  • 400 g jagód
  • 150 ml płynnego mleka kokosowego lub innego napoju roślinnego + 150ml wody
  • 40 g ksylitolu *lub innego słodzidła
  • 2 jajka
  • domowy "cukier" waniliowy lub naturalny koncentrat z lasek wanilii
  • 1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego

Jak przygotować?
 

  • Wymieszać ze sobą 120g mąki gryczanej, 2 jajka, 20g ksylitolu, 150ml płynnego mleka kokosowego i 150ml wody + "cukier" waniliowy lub koncentrat z lasek wanilii (ilość zależy od waszych upodobań).  Całość zblendować/zmiksować na jednolitą masę. 
  • Przygotowane ciasto odstawić na ok 15min, następnie wymieszać. Naleśniki smażyć na oleju kokosowym.
  • Czas na bitą śmietanę: gęste mleko kokosowe przełożyć do miski. Wsypać 20g ksylitolu, dodać trochę wanilii (jak wyżej) i ubić na puszystą masę (mikserem jest najwygodniej).
  • Naleśniki wypełnić jagodami i złożyć w trójkąty. Na wierzch dodać kleksy z bitej śmietany i przyozdobić jagodami/borówkami 🙂  Smacznego!

Dodatkowe uwagi

Jeżeli macie już mleko w domu – warto trzymać je przez kilka dni w lodówce, wtedy się rozwarstwi łatwo będzie oddzielić część płynną od scalonej. Jeżeli nie:
Opcja druga –  możecie  kupić mleko, które po potrząśnięciu puszką nie będzie się przelewać – wtedy jest większa szansa na to, że jest już rozdzielone. Niestety mimo różnych kombinacji, z płynnego mleka kokosowego bita śmietana nie wychodzi.
Opcja trzecia – możecie zakupić mleko kokosowe oznaczone jako kremowe – tym razem użyłem właśnie takiego i jest naprawdę ok. 



Jeżeli chcecie wiedzieć, dlaczego w Anglii gosposie ścigają się z patelniami lub po prostu poznać  inne przepisy, zapraszam tutaj – Naleśniki w najlepszym wydaniu i Międzynarodowy Pancake Day!




Miłego weekendu! 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Naleśniki z jagodami i kokosową bitą śmietaną – rewelacja!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating