Naleśniki w najlepszym wydaniu

 

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą podczas biegu podrzucić i obrócić naleśnik w powietrzu przynajmniej 3 razy. Wygrywa ta zawodniczka, która jako pierwsza dobiegnie do Kościoła, poczęstuje dzwonnika naleśnikiem i dostanie od niego buziaka! 🙂  Drugą pankejkową ciekawostkę znajdziesz tutaj -> Cytrynowe pancakes

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.  Nic tylko startować w zawodach 🙂

 

Naleśniki wytrawne

Składniki:
– 120g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
– 300ml wody
– 2 jajka
– szczypta soli

 

Naleśniki na słodko

Składniki:
– 120g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
– 300ml napoju roślinnego (np. Ryżowy)
– 20g ksylitolu
– 2 jajka
– szczypta soli
*opcjonalnie naturalny aromat waniliowy

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i zblendować/zmiksować na jednolitą masę. Wodę/napój roślinny dodawać stopniowo – aż do uzyskania ciasta naleśnikowego.
  2. Przygotowane ciasto odstawić na ok 15min, następnie smażyć na oleju kokosowym/maśle klarowanym.

 

Naleśniki wegańskie

Składniki:
– 160g płatków owsianych
– 200g mąki gryczanej (najlepiej niepalonej)
– 100g ksylitolu
– Łyżka stołowa naturalnego aromatu waniliowego
– 450ml napoju roślinnego
– 200ml wody gazowanej
– opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane należy zmielić w młynku na mąkę, zmieszać je z mąką gryczaną i ksylitolem.
  2. Dodać napój roślinny oraz wodę, zblendować wszystko na gładką, płynną masę naleśnikową.
  3. Odstawić na ok 15min, smażyć na oleju kokosowym, przed przerzuceniem na drugą stronę należy poczekać, aż naleśnik całkowicie zetnie się z wierzchniej strony i zacznie się rumienić po bokach.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.



3 wspomnień o “Naleśniki w najlepszym wydaniu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *