Mule z trawą cytrynową, chilli i i imbirem – prosty przepis na udany wieczór :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

Dzisiaj coś nietypowego – małże z tajską nutką 🙂 W Polsce serwowanie muli na rodzinnym stole jest mało popularne, a szkoda. Kilka dni temu przygotowałem je dla moich gości i nawet Ci nieco wstrzemięźliwi zjedli je ze smakiem. To proste i pyszne danie możecie podać w najróżniejszej formie – poniżej sporządziłem dla Was mój ulubiony przepis, którego wręcz musicie spróbować! 

 

 

Składniki na 2 normalne porcje lub 4 degustacyjne:

 

– 1kg muli (w Lidlu często są świeże za ok. 12-13zł)

– 1 średniej wielkości cebulka

– 3-4 ząbki czosnku

– 1-2 łodyżki trawy cytrynowej (najlepiej mrożone). 

– 2cm imbiru (najlepiej zamrożonego)

– ok 250ml białego wina wytrawnego

– ok 100ml mleka kokosowego – Jak wybrać mleko kokosowe

– ok 80g masła

– mały pęczek świeżej kolendry

– 1-2 małe papryczki chilli (może być również w suszonej wersji)

– sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

 

1. Cebulkę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę, dokładnie posiekać świeżą kolendrę.

2. 2cm Mrożonego imbiru zetrzeć na tarce na “małym oczku”. Trawę cytrynową potłuc tłuczkiem, następnie przekroić na 3-4 części lub bardzo drobno posiekać. 

3. Jeżeli kupiliście nieoczyszczone małże, oczyśćcie je i delikatnie przepłuczcie pod zimną, bieżącą wodą. 

4. W garnku lub wok-u rozpuścić masło, następnie na małym/średnim ogniu podsmażyć przez około 2-3 minuty cebulę, chilli, trawę cytrynową, imbir i czosnek (dodajemy go jako ostatni składnik – łatwo się przypala).

5. Zwiększyć temperaturę i dodać małże, po chwili wlać wino i mleko kokosowe. Dusić pod przykryciem, aż muszle się otworzą. Te, które pozostały zamknięte należy wyrzucić.

6. Całość posypać posiekaną kolendrą, wymieszać i podzielić na porcje (warto do każdej z nich dodać “zupkę” z dna garnka). Gotowe, smacznego! 🙂 

 

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Doskonały chleb gryczany

Doskonały chleb gryczany

Po długich poszukiwaniach, testowaniu wielu wersji kupnego, a także pieczonego na własną rękę pieczywa bezglutenowego w końcu znalazłem mój numer jeden – chleb gryczany. Moim zdaniem jest jedną z najlepszych i najprostszych alternatyw do normalnego pieczywa.



1 wspomnienie o “Mule z trawą cytrynową, chilli i i imbirem – prosty przepis na udany wieczór :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *