Domowe mleko roślinne – prosty przepis!

 

Napoje roślinne są doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Na załączonym zdjęciu znajduje się mleko z nerkowców oraz migdałowe – dla mnie są to najlepsze alternatywy dla tradycyjnego nabiału, które w bardzo prosty sposób możecie przygotować w domowym zaciszu.

Składniki:

– 200g migdałów lub orzechów nerkowca
– woda
– ksylitol lub inny, zdrowy zastępnik rafinowanego cukru (u mnie 1 łyżka)
– gaza i sitko

Przygotowanie:

  1. Nerkowce lub migdały zalać w misce 3 szklankami wody i zostawić na 6-7 godzin.
  2. Po tym czasie przelać zawartość miski do blendera kielichowego, dosypać ksylitol i zblendować na jednolitą masę.
  3. Mleko przelać przez sitko wyłożone wielokrotnie złożoną gazą.
  4. Tak przyrządzony napój należy przechowywać w lodówce, idealnie nadaje się między innymi do kawy, owsianki i jaglanki, czy po prostu do picia :)Pozostałe na sitku orzeszki można wykorzystać jako dodatek do ciast, ciastek lub zrobić z nich roślinny serek.
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Czy wiecie, że najwyższy podrzut naleśnikiem wykonano na wysokość 9,47 m, a w Anglii corocznie w Pancake Day (nasz Tłusty Czwartek)  organizowany jest “bieg z patelnią”? Żeby wygrać zawody uczestniczki muszą….



3 wspomnień o “Domowe mleko roślinne – prosty przepis!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *