Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

 

 

To ziołowo-czosnkowe masło na rodzinnych spotkaniach najczęściej rozchodzi się jako pierwsze – wręcz nie sposób go uchronić 🙂  U nas w domu gości również na codzień, doskonale komponuje się ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem gryczanym lub grzankami z prawdziwego, żytniego na zakwasie 🙂

Przepis zainspirowany został różnymi wersjami masła, które próbowaliśmy w naprawdę wielu miejscach w Polsce – zaowocowało to naszą, bardzo prostą wersją, która stała się naszą ulubioną 🙂 

 

 

Składniki:

 

– 300g dobrego jakościowo, prawdziwego masła
– mały pęczek świeżego kopru
– mały pęczek świeżej pietruszki
– 3 średnie/duże ząbki czosnku
– sól himalajska/kłodawska
– kawałek folii spożywczej

 

 

Przygotowanie: 

 

  1. Masło wyjąć z lodówki, włożyć do miski i poczekać, aż stanie się delikatnie miękkie. 
  2. Obrany czosnek, umyty koperek i pietruszkę posiekać na bardzo drobne kawałki, całość wsypać do miski z masłem.
  3. Za pomocą blendera połączyć (zblendować) wszystkie składniki na jednolitą masę – w przypadku ręcznego mieszania masło nie dostanie jasnozielonego koloru. 
  4. Gotowe masło położyć na folię spożywczą, uformować dowolny kształt (np. a’la Osełka) i włożyć do lodówki na kilka godzin – w tym czasie masło stężeje i się “przegryzie” 🙂  Gotowe, smacznego!

    Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu. Sam, tak jak zapewne większość z Was kupowałem je jako gotowy produkt – niestety mimo plusów (chociażby wygody zakupu), ma ono w sobie również sporo minusów….

Masło klarowane

Masło klarowane

Prosty, domowy przepis na idealne masło klarowane, które jest przyjacielem każdego domorosłego wielbiciela kulinariów 😉



1 wspomnienie o “Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *