Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione :)

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku



To ziołowo-czosnkowe masło na rodzinnych spotkaniach najczęściej rozchodzi się jako pierwsze – wręcz nie sposób go uchronić 🙂  U nas w domu gości również na codzień, doskonale komponuje się ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem gryczanym lub grzankami z prawdziwego, żytniego na zakwasie 🙂


Przepis zainspirowany został różnymi wersjami masła, które próbowaliśmy w naprawdę wielu miejscach w Polsce – zaowocowało to naszą, bardzo prostą wersją, która stała się naszą ulubioną 🙂 



Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione 🙂

To masło na rodzinnych spotkaniach najczęściej rozchodzi się jako pierwsze – wręcz nie sposób go uchronić 🙂
Czas przygotowania 10 minut
Posiłek Dodatki
Porcje 1 kostka

Składniki
  

  • 300 g dobrego jakościowo, prawdziwego masła
  • 1 mały pęczek świeżego kopru
  • 1 mały pęczek świeżej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól himalajska/kłodawska do smaku
  • kawałek folii spożywczej

Jak przygotować?
 

  • Masło wyjąć z lodówki, włożyć do miski i poczekać, aż stanie się delikatnie miękkie. 
  • Obrany czosnek, umyty koperek i pietruszkę posiekać na bardzo drobne kawałki, całość wsypać do miski z masłem.
  • Za pomocą blendera połączyć (zblendować) wszystkie składniki na jednolitą masę – w przypadku ręcznego mieszania masło nie dostanie jasnozielonego koloru. 
  • Gotowe masło położyć na folię spożywczą, uformować dowolny kształt (np. a'la Osełka) i włożyć do lodówki na kilka godzin – w tym czasie masło stężeje i się "przegryzie" 🙂  Gotowe, smacznego! 


 

Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku
Blog kulinarny - podróżniczy Na Kulinarnym Szlaku

Powiązane posty

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

W tym wpisie znajdziecie bardzo prosty przepis na masło orzechowe, które możecie przygotować w domowym zaciszu 🙂

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Naleśniki w najlepszym wydaniu

Przygotowałem dla Was bezglutenową, bezmleczną, a także wegańską i równie smaczną wersję tradycyjnych naleśników. Po usmażeniu są elastyczne, łatwo się zwijają i nie pękają, a dzięki użyciu mąki z niepalonej kaszy gryczanej uzyskamy neutralny smak.



2 wspomnień o “Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione :)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating