
To ziołowo-czosnkowe masło na rodzinnych spotkaniach najczęściej rozchodzi się jako pierwsze – wręcz nie sposób go uchronić 🙂 U nas w domu gości również na codzień, doskonale komponuje się ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem gryczanym lub grzankami z prawdziwego, żytniego na zakwasie 🙂
Przepis zainspirowany został różnymi wersjami masła, które próbowaliśmy w naprawdę wielu miejscach w Polsce – zaowocowało to naszą, bardzo prostą wersją, która stała się naszą ulubioną 🙂

Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione 🙂
Składniki
- 300 g dobrego jakościowo, prawdziwego masła
- 1 mały pęczek świeżego kopru
- 1 mały pęczek świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól himalajska/kłodawska do smaku
- kawałek folii spożywczej
Jak przygotować?
- Masło wyjąć z lodówki, włożyć do miski i poczekać, aż stanie się delikatnie miękkie.
- Obrany czosnek, umyty koperek i pietruszkę posiekać na bardzo drobne kawałki, całość wsypać do miski z masłem.
- Za pomocą blendera połączyć (zblendować) wszystkie składniki na jednolitą masę – w przypadku ręcznego mieszania masło nie dostanie jasnozielonego koloru.
- Gotowe masło położyć na folię spożywczą, uformować dowolny kształt (np. a'la Osełka) i włożyć do lodówki na kilka godzin – w tym czasie masło stężeje i się "przegryzie" 🙂 Gotowe, smacznego!

2 wspomnień o “Masło ziołowo-czosnkowe – Nasze ulubione :)”